Džonsons parlamentam: Jūs varat sasiet manas rokas, bet es neaizkavēšu "Brexit" (1)

TVNET/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons
Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons Foto: AFP/SCANPIX

Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons pirmdien izteicies, ka neprasīšot jaunu "Brexit" termiņa pagarinājumu, vēsta aģentūra "Reuters". Britu parlaments pieņēma likumu, ka Apvienotās Karalistes izstāšanos no Eiropas Savienības (ES) jāatliek līdz 2020.gadam. Vienīgā iespēja "Brexit" īstenot līdz 31.oktobrim - ja Džonsonam izdosies panākt jaunu, abpusēji apmierinošu "šķiršanās" līgumu.

"Šī valdība turpinās uzstāt uz sarunām, lai panāktu vienošanos, tajā pašā gatavojoties iespējai izstāties bez vienošanās," teica Džonsons. 

"17.oktobrī es došos uz svarīgo [ES] samitu. Vienalga, lai arī kā šis parlaments centīsies sasiet manas rokas, es centīšos panākt vienošanos saskaņā ar valsts interesēm. (..) Šī valdība vairs ilgāk nenovilcinās "Brexit"."

Kā zināms, Džonsona priekštece Meja ilgās sarunās ar Briseli bija panākusi teju 600 lappuses garu "Brexit" vienošanos. Taču tā kā Mejas vienošanās Lielbritānijā bija nepopulāra, britu parlaments to vairākkārt noraidīja. 

Lai sastādītu jaunu "Brexit" vienošanos, Džonsonam vajadzētu sarunās ar Briseli vienoties par visdažādākajiem izstāšanās aspektiem, kā arī panākt britu parlamenta atbalstu jaunajam "Brexit" līgumam.

Iespējamība, ka Džonsonam to izdosies paveikt līdz oktobra beigām, ir ārkārtīgi zema. Džonsons iedzīts strupceļā - lai arī viņš solījis nelūgt jaunu pagarinājumu, viņam, visticamāk, to tomēr nāksies darīt. Parlamenta lēmums šādu pienākumu uzliek gadījumā, ja Džonsons nākmmēnes plānotajā ES samitā nepanāks jaunu "Brexit" vienošanos.

Lielbritānijas parlamenta darbs pēc Džonsona lūguma uz laiku apturēts līdz 14.oktobrim, kad līdz pašreiz noliktajam "Brexit" datumam, pie kura Džonsons sola pieturēties, būs palikušas divas nedēļas.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu