VVC situāciju ar "Olimp" sauc par unikālu, bet riskus nesaskata (1)

Mārtiņš Kļavenieks
CopyDraugiem X Whatsapp
Rīgas "Olimp" spēlētāji Georgijs Pujacs (no labās) un Aleksejs Širokovs (otrais no labās) "Optibet" hokeja līgas sezonas prezentācijā.
Rīgas "Olimp" spēlētāji Georgijs Pujacs (no labās) un Aleksejs Širokovs (otrais no labās) "Optibet" hokeja līgas sezonas prezentācijā. Foto: Latvijas Hokeja federācija

Situācija ar "Optibet" hokeja līgas (OHL) klubu Rīgas "Olimp", kad komandas nosaukums sakrīt ar ģenerālsponsora nosaukumu kirilicā, ir unikāla, taču tajā nav saskatāmi kādi nopietni papildus riski, uzskata Valsts valodas centrs (VVC).

Pēc tikšanās starp Latvijas Hokeja federāciju (LHF), OHL komandu "Olimp" un VVC, otrdien noskaidrojās, ka uz kluba spēļu krekliem preču zīmi drīkst atainot arī kirilicā.

Šajā situācijā mulsinošais ir tas, ka "Olimp" ir gan ģenerālsponsora, gan komandas nosaukums. Uz krekliem izvietots firmas logo, kurā "Olimp" rakstīts kirilicā.

Tas gan nav pretrunā ar OHL reglamentu vai valsts valodas likumu, sarunā ar TVNET sacīja VVC pārstāvis Viesturs Razumovskis.

"Iepazināmies ar OHL nolikumu, lai izprastu situāciju. Tajā teikts, ka spēlētāju identificē pēc numura un uzvārda uz formas krekla. Nolikums nemaz nepieprasa uz krekliem izvietot komandas nosaukumu. Tātad - "Olimp" kirilicā var palikt, jo tā ir preču zīme, nevis nosaukums," situāciju skaidroja Razumovskis.

VVC pārstāvis skaidroja, ka preču zīmes ataino to oriģinālajā veidolā. Tiesa, VVC gan uzskatot, ka LHF būtu stingrāk jāreglamentē klubu aktivitātes, kur "Olimp" kādā situācijā varētu tikt traktēts kā komandas nosaukums. 

Ja kādā konkrētā informatīvā materiālā "Olimp" būs rakstīts kirilicā, bet tas būs traktējams kā komandas nosaukums, tad tas jau būs valodas likuma pārkāpums.

Razumovskis gan piebilda, ka tas neattiecas uz kluba atribūtiku, jo tā netiek uzskatīta par informatīvo materiālu.

VVC iepriekš nekad neesot saskārušies ar līdzīgu situāciju kādā no Latvijas čempionātiem. Esot bijusi diskusija par futbola kluba "Riga" nosaukumu, bet tas netika traktēts kā nepareizi lietots vietvārds, tāpēc likums nebija pārkāpts. 

Katra komanda Latvijas čempionāta regulārajā turnīrā aizvadīs 35 spēles (piecu apļu turnīrs). Pavisam kopā OHL regulārajā turnīrā tiks izspēlēti 140 mači.

Pērn OHL čempionāta finālā HK "Mogo" sērijā līdz četrām uzvarām ar 4-2 pieveica "Kurbada" vienību. Čempioni cer titulu nosargāt, savukārt "Kurbads" to atgūt.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu