Ruanda piekritusi uzņemt 500 migrantus no Lībijas (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Migranti. Ilustratīvs attēls
Migranti. Ilustratīvs attēls Foto: EPA/Scanpix

Pēc vienošanās ar ANO un Āfrikas Savienību Ruanda piekritusi uzņemt 500 bēgļu un patvēruma meklētāju, kas iestrēguši Lībijā.

Vienošanās panākta pēc vairākkārtējiem brīdinājumiem par smagajiem apstākļiem bēgļu aizturēšanas centros Lībijā, tostarp izvarošanām un cita veida vardarbību, medicīniskās aprūpes un pārtikas trūkumu.

Daudzi migranti šajos centros nokļuvuši pēc tam, kad viņus Vidusjūrā pārtvērusi Lībijas krasta apsardze, ko finansē Eiropas Savienība (ES). Arī krasta apsardze vairākkārt turēta aizdomās par pārkāpumiem.

ANO norādīja, ka arī tās migrantu un bēgļu centrs Tripolē kļūst bīstami pārpildīts, un līdzīga situācija ir arī centrā Nigērā.

Saskaņā ar ANO rīcībā esošo informāciju aizturēšanas centros Lībijā atrodas aptuveni 4700 cilvēki un vēl 1000 atrodas atsevišķā ANO centrā Tripolē.

Plānots, ka migrantu nogādāšana ar lidmašīnām Ruandā sāksies nākamajās nedēļās.

Vienošanās paredz, ka Ruanda sākotnēji uzņems 500 cilvēkus, kuri piekritīs pamest Lībiju. Viņi tiks izmitināti centrā, kas uzbūvēts 60 kilometrus no Ruandas galvaspilsētas Kigali, un varēs brīvi pārvietoties ārpus centra, paziņoja ANO Bēgļu aģentūras preses pārstāvis.

Ruandai ir sarežģīta pagātne bēgļu jautājumā. Cilvēktiesību organizācija "Amnesty International" norādīja, ka 2018.gadā Ruandas karavīri atklāja uguni uz protestējošiem bēgļiem no Kongo, nogalinot vismaz 11 cilvēkus.

ANO Bēgļu aģentūras preses pārstāvis norādīja, ka ANO lūdz dalībvalstis atbalstīt migrantu pārvietošanu uz Ruandu, kas, cerams, nākotnē varētu uzņemt vēl lielāku skaitu cilvēku.

Viņš neatklāja, kāds būs šīs operācijas budžets un kur tam tiks iegūta nepieciešamā nauda.

"Varētu teikt, ka jebkas cits ir labāk, nekā būt iestrēgušiem Lībijas aizturēšanas centros. Tie ir diezgan izmisuši cilvēki, un šī ir potenciāla iespēja nokļūt kaut kur citur," sacīja Oksfordas universitātes migrācijas pētnieks Džefs Krisps.

Taču viņš brīdināja, ka vienošanās rada daudzus jautājumus, tostarp, kādas izvēles sagaida migrantus pēc ierašanās Ruandā, sevišķi, ja viņiem tiks liegts bēgļu statuss vai iespēja doties uz citu valsti.

Nigērā tikai daži cilvēki atraduši iespēju doties uz Eiropu un bēgļu centrs ir pilns jau mēnešiem ilgi.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu