KP meklēs instrumentus, lai nepieļautu monopola izveidošanos (7)

CopyLinkedIn Draugiem X
Konkurences padomes priekšsēdētāja Skaidrīte Ābrama
Konkurences padomes priekšsēdētāja Skaidrīte Ābrama Foto: Ieva Leiniša/LETA

Konkurences padome (KP) meklēs instrumentus, lai konkurences situāciju nodrošinātu un nepieļautu monopola situācijas izveidošanos, intervijā raidījumā "1:1" teica KP vadītāja Skaidrīte Ābrama.

Rīgas mērs Oļegs Burovs jau vakar (pirmdien) varēja sākt gatavoties pildīt nosacījumus, viņš par pieņemto lēmumu tika informēts ātrāk, teica Ābrama.

Nevajag radīt situāciju, kura ir līdzīga "Tīrīgai". Viņa skaidroja, ka līdz šim uzņēmēji darbojās atsevišķi, paši par sevi, darbojās kā konkurenti. "Es gribu tam ticēt," uz jautājumu, vai tiešām uzņēmēji līdz šim nebūtu vienojušies, atbildēja Ābrama.

Es domāju, ka mēs esam piedzīvojuši ļoti daudz projektus, kuros ir tērēta ļoti liela daļa rīdzinieku naudas. Es domāju, ka arī šis projekts bija tāds, kur nebija izsvērti visi kritēriji, piemēram, tehnoloģiju attīstība, viņa akcentēja.

Rīgas pašvaldībai un "Getliņi EKO" nekavējoties, bet ne vēlāk kā līdz 12.novembrim jāiesniedz KP plāns, kādā veidā tiks nodrošināta konkurences noteikumu ievērošana nešķiroto un dalīto sadzīves atkritumu savākšanas un pārvadāšanas tirgū.

KP arī nesaredz nekādus šķēršļus tam, lai Rīgas dome atgrieztu atpakaļ līdzšinējo situāciju un atkritumu apsaimniekošanu turpinātu līdzšinējie apsaimniekotāji. Ja līdzšinējie līgumi netiks atjaunoti, tad Rīgas domei ir jāpiedāvā cits tiesisks risinājums.

Rīgas pilsētas pašvaldība un SIA "Getliņi EKO" noslēdza ar AS "Tīrīga" koncesijas līgumu uz 20 gadiem par jaunas atkritumu apsaimniekošanas sistēmas ieviešanu Rīgā, sākot pakalpojumu sniegšanu 15.septembrī. Savukārt KP, pamatojoties uz aizdomām par iespējamu līguma par Eiropas Savienības darbību 102.pantā noteiktā dominējošā stāvokļa ļaunprātīgas izmantošanas aizlieguma pārkāpumu, ierosināja pārkāpuma lietu pret Rīgas pilsētas pašvaldību un "Getliņi EKO".

Lai lietas izpētes laikā atkritumu apsaimniekošanas tirgū Rīgā saglabātu konkurenci, KP pieņēma lēmumu noteikt pagaidu noregulējumu, kas tostarp aptur noslēgto koncesijas līgumu.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu