Skolotāju trūkums: Aldermane pārspīlē un ceļ paniku (17)

Re:Baltica
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Re:baltica

Jaunā mācību gada sākumā daudz runāts par pedagogu trūkumu Latvijas skolās. Uz krīzi norāda arī Rīgas domes (RD) Izglītības, kultūras un sporta komitejas priekšsēdētāja Eiženija Aldermane (Gods kalpot Rīgai) un min konkrētus skaitļus. Pēc viņas teiktā, tuvākajos 2 – 3 gados no darba aiziešot trešdaļa Latvijas skolotāju – proti, tie, kas pašlaik esot pensijas vecumā. Vai Aldermanes teiktais atbilst patiesībai?

“ Mēs esam jau pārkāpuši krīzes slieksni. Jo turpmākajos kādos 2-3 gados – un tas ir visā Latvijā, ne tikai Rīgā – iet prom aptuveni trešdaļa skolotāju, kuri ir sasnieguši un pat strādā pensijas vecumā.”

Tā Aldermane sacīja Radio Baltkom. Vēlāk viņas pausto pārpublicēja citi krievu valodā rakstošie mediji. Kremļa propagandas medijs Sputnik jau kā faktu ziņoja, ka trešdaļa skolotāju drīz aizies pensijā un jauni viņu vietā nestāsies.

Pensijas vecuma skolotāji – tiešām trešdaļa?

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) ik gadu apkopo datus par skolotāju vecuma struktūru – jaunākie pieejamie ir par aizvadīto mācību gadu. Tie rāda, ka 13,4% Latvijas skolotāju ir vecāki par 60 gadiem. Taču pensijas vecums pašlaik ir 63,5 gadi, tātad patiesais pensionāru īpatsvars skolās, visticamāk, varētu būt tuvāk 10%. Tas nozīmē, ka Latvijā kopumā pensijas vecumā ir aptuveni desmitā daļa skolotāju, nevis trešdaļa, kā saka Aldermane.

Rīgā vecāka gadagājuma pedagogu ir vairāk nekā vidēji Latvijā. Saskaņā ar IZM datiem galvaspilsētā 60 gadu slieksni ir pārkāpuši 15,2%. Arī par Rīgu precīzs pensionāru skaits nav aprēķināts, taču tas noteikti ir mazāks par 15%. Tātad arī Rīgā tā ne tuvu nav trešdaļa.

Rīgas domei – citi dati?

Re:Check sazinājās ar Aldermani un vaicāja, no kurienes ir skaitļi par trešdaļu Latvijas skolotāju pensijas vecumā. RD deputāte sacīja, ka aptuveni tādu skaitli jau sen minot gan masu mediji, gan Latvijas Pašvaldību savienība. Nosaukt precīzu procentu ne Latvijā, ne Rīgā viņa nevarēja un aicināja sazināties pēc dažām stundām, kad par galvaspilsētu būs saņēmusi datus no RD Izglītības departamenta.

Vēlāk viņa sacīja, ka Rīgas vispārizglītojošās skolās pagājušajā mācību gadā skolotāji “no 60 gadiem uz augšu” bija 20%. Tas ir vairāk nekā rāda tā paša gada IZM dati, taču joprojām ne tuvu trešdaļai. Aldermane gan uzstāja, ka izteikusies pareizi, jo radio esot runājusi ne tikai par pensijas, bet arī par pirmspensijas vecuma skolotājiem (intervijā gan tas neizskanēja). Pirmspensijas vecumu departaments rēķinot no 55 gadiem – vecāki par 55 gadiem skolās esot kopumā 29%. “Bet ja mēs skatāmies vēl bērnudārzus, tad šī viena trešā daļa mīnusā ir jau šobrīd,” sacīja Aldermane.

IZM Komunikācijas departamentā gan Re:Check sacīja, ka IZM apkopo pašvaldību Valsts izglītības informācijas sistēmā ievadīto informāciju. Tātad ministrijas rīcībā ir pašas Rīgas sniegtie skaitļi.

Vai trešdaļa aizies no darba?

Šāda prognoze nebalstās faktos, jo pensionēto skolotāju skaits ne tuvu nav tik liels. Vienlaikus nozares paustais satraukums par pedagogu trūkumu un novecošanu ir pamatots – IZM dati rāda, ka būtiski pieaudzis to skolotāju īpatsvars, kas vecāki par 50 gadiem. Pirms desmit gadiem tādi bija 36%, bet aizvadītajā mācību gadā – jau vairāk nekā 44%. Šajā ziņā mums ir arī viens no augstākajiem rādītājiem Eiropas Savienībā.

Nedēļu pirms mācību gada sākuma izglītības ministre Ilga Šuplinska atzina, ka Latvijā kopumā varētu būt ap 500 vakanču. Rīgā pašās augusta beigās vēl tika meklēti vairāk nekā 200 skolotāji. Nozares pārstāvji norāda, ka viens no iemesliem ir zemais pedagogu profesijas prestižs, ko veicina arī mazās algas. Vienlaikus mums ir viens no augstākajiem rādītājiem, skolotāju skaitu rēķinot attiecībā pret skolēnu skaitu. Re:Baltica jau rakstīja, ka arī Rīgā ir daudz pustukšu skolu. Vairāk nekā 40% galvaspilsētas vidusskolu pērn nespēja izpildīt IZM plānoto prasību par vismaz 25 bērniem klasē – tas būtiski ietekmē arī pedagogu algas.

Secinājums: Lai gan Latvijas skolotāju vidējais vecums aug un pedagogu trūkst, Aldermanes minētie skaitļi neatbilst patiesībai. Viņas prognoze, ka 2 – 3 gadu laikā no skolām aizies trešdaļa pedagogu, nav pamatota faktos. RD Izglītības, kultūras un sporta komitejas priekšsēdētāja būtiski pārspīlē un ceļ paniku.

Komentāri (17)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu