Pentagons paturēs 5500 karavīrus pie Meksikas robežas (1)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

ASV Aizsardzības ministrija otrdien paziņoja, ka tā uz nākamo gadu paturēs pie Meksikas robežas līdz 5500 karavīru, lai palīdzētu cīnīties pret nelegālo imigrāciju.

Pentagons pirms nedēļas bija paziņojis, ka novirzīs 3,6 miljardus ASV dolāru mūra būvniecībai gar Meksikas robežu, bet otrdien paziņoja, ka ir arī apmierinājis Iekšzemes drošības ministrijas pieprasījumu saglabāt karavīru klātbūtni pie šīs robežas.

"Aizsardzības ministrija nodrošinās līdz 5500 militārpersonu, lai sniegtu infrastruktūras atbalstu, operatīvo atbalstu, noteikšanas un novērošanas atbalstu, un aviācijas atbalstu," sacīja Pentagona preses sekretārs apakšpulkvedis Kriss Mičels.

Šo karavīru dislocēšanu, kas sākās pirms apmēram viena gada, aizsardzības ministrs Marks Espers tagad ir apstiprinājis uz nākamo finanšu gadu, kas sāksies 1.oktobrī.

Pašlaik operācijās pie robežas piedalās apmēram 2900 karavīru un 2000 rezervistu.

Mičels sacīja, ka militārā personāla izmantošana, lai atbalstītu civilu operāciju desmitiem tūkstošu cilvēku aizturēšanai, kuri katru mēnesi mēģina nelegāli iekļūt ASV, nav būtiski ietekmējusi ASV armijas kaujas gatavību.

"Šīs misijas var tikt atbalstītas ar pārvaldāmu ietekmi uz [kaujas] gatavību, un tās ir atkarīgas no līdzekļu pieejamības un tā, vai turpinās pilnvarojums sniegt šādu atbalstu," teica Pentagona preses sekretārs.

ASV prezidents Donalds Tramps ir izvirzījis nelegālās imigrācijas apturēšanu par svarīgu savas administrācijas mērķi.

Miljardiem dolāru novirzīšana no Pentagona līdzekļiem mūra būvniecībai uz robežas ir attaisnota ar Trampa izsludinātu ārkārtas stāvokli.

Tramps februārī izsludināja nacionālo ārkārtas stāvokli uz robežas pēc tam, kad ASV Kongress vairākkārt atteicās piešķirt prezidenta pieprasīto finansējumu mūra būvniecībai.

Demokrātu senators Čaks Šumers otrdien paziņoja, ka viņa partija drīz ierosinās pieņemt rezolūciju par Trampa izsludinātā ārkārtas stāvokļa apturēšanu, lai bloķētu šo līdzekļu izmantošanu mūra būvniecības projektiem.

"Prezidenta deklarācija par nacionālo ārkārtas stāvokli bija un ir nedzirdēta varas sagrābšana no prezidenta puses, kurš atsakās ievērot pilnvaru konstitucionālo nošķīrumu," sacīja Šumers.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu