Pavļuts mudina labot Atkritumu apsaimniekošanas likumu (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Deputāts Daniels Pavļuts
Deputāts Daniels Pavļuts Foto: Paula Čurkste/LETA

Saeimas deputāts Daniels Pavļuts (AP) mudina labot Atkritumu apsaimniekošanas likumu, atsakoties no tajā iekļautās iespējas ļaut pašvaldībai nodot atkritumu saimniecību vienam uzņēmumam uz laiku līdz 20 gadiem.

Pavļuts Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēdē sacīja, ka patlaban svarīgākais ir rast risinājumu tam, lai pirmdien Rīgā neiestātos atkritumu krīze.

"Esmu neizpratnē, kā Rīgas dome varēja neievērot aizrādījumus par šādas situācijas rašanos vairāku gadu garumā," sacīja deputāts.

Pavļuts gan uzsvēra, ka vaina būtu meklējama arī Saeimā, atgādinot, ka 2015.gadā parlamentā atbalstīti grozījumi Atkritumu apsaimniekošanas likumā, kas tostarp dod iespēju pašvaldībai nodot atkritumu saimniecību vienam uzņēmumam uz laiku līdz 20 gadiem.

Politiķis uzsvēra, ka nepieciešams mainīt likumu, atsakoties no šādas pašvaldībām dotās iespējas. "Likumdevējam pašam jāuzņemas atbildība par Rīgas atkritumu jucekļa iespēju radīšanu - tas bija tikai laika jautājums. Kļūda jānovērš, kopā ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju gatavoto jauno atkritumu apsaimniekošanas plānu piedāvāsim grozījumus likumā," norādīja Pavļuts.

Vienlaikus viņš norādīja, ka atbalsta risinājumu par ārkārtas situācijas izsludināšanu, lai novērstu krīzi Rīgā.

Kā ziņots, valdība otrdien tomēr nespēja vienoties par ārkārtas situācijas izsludināšanu atkritumu apsaimniekošanas jomā Rīgā, bet aicināja Rīgas domi pildīt Konkurences padomes (KP) lēmumu.

KP piemērojusi pagaidu noregulējumu, kas aizliedz AS "Tīrīga" slēgt līgumus ar iedzīvotājiem par atkritumu apsaimniekošanu pēc 15.septembra.

Ministri vienojās, ka Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) uzraudzīs to, kā Rīgas dome pilda KP lēmuma izpildi. Par paveikto Rīgas domei būs jāinformē VARAM, savukārt nepieciešamības gadījumā šodien varētu sasaukt valdības ārkārtas sēdi, lai lemtu par ārkārtējās situācijas izsludināšanu. 

Valdības lēmums paredz uzticēt Rīgas domei vērsties pie visiem četriem līdzšinējiem atkritumu apsaimniekotājiem ar aicinājumu turpināt nodrošināt pakalpojumu sniegšanu Rīgā. Ja Rīgas dome saņems rakstiskus apliecinājumus no operatoriem, ka viņi to nav gatavi darīt, tad dome varēs atkal vērsties pie VARAM ar lūgumu izsludināt ārkārtas stāvokli.

Patlaban Rīgas dome par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu ir noslēgusi sadarbības līgumus ar četriem uzņēmumiem - SIA "Clean R", SIA "Eco Baltia vide", SIA "Pilsētvides serviss" un SIA "Lautus".

"Clean R" un "Eco Baltia vide" pārstāvji otrdien žurnālistiem apliecināja, ka ir gatavi turpināt nodrošināt atkritumu apsaimniekošanu un viņiem tam pietiek gan kapacitātes, gan aprīkojuma. Abi šie uzņēmumi jau tagad nodrošina aptuveni 88% atkritumu izvešanu Rīgā.

"Eco Baltia vide" trešdienas rītā arī informēja, ka ir nosūtījusi domei rakstisku apliecinājumu par gatavību turpināt līgumu par atkritumu apsaimniekošanu galvaspilsētā.

Savukārt "Lautus" izpilddirektors biznesa attīstības jautājumos Jānis Stafeckis aģentūrai LETA otrdien sacīja, ka gaidīs, kādu risinājumu atkritumu apsaimniekošanai piedāvās Rīgas dome. "Savu biznesu plānojam laicīgi - gan materiāltehniskos resursus, gan cilvēkresursus. Patlaban jau esam atlaiduši daļu darbinieku, tāpēc ir jāsaprot, ko piedāvās Rīgas dome - nodrošināt pakalpojumu uz mēnesi, uz diviem, vai varbūt uz gadu," sacīja Stafeckis. Tikai pēc tam, kad būs skaidrs risinājums, "Lautus" lems, vai atsākt sniegt pakalpojumus.

Savukārt "Pilsētvides serviss" aģentūrai LETA apliecināja, ka no nākamās nedēļas neturpinās sniegt atkritumu savākšanas un izvešanas pakalpojumus Rīgā. "Domes rīkotā konkursa rezultāti ir zināmi jau labu laiku, tāpēc "Pilsētvides serviss" ir atlaidis no darba visas brigādes, kuras strādāja Rīgā. Tāpēc no nākamās nedēļas pakalpojumus vairs nepiedāvāsim," sacīja uzņēmuma pārstāve Olga Ribkina.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu