Pašiem savas olu dējējas: 10 lietas, kas jāzina vistu saimniekiem

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Lai gan klāt ir cāļu skaitīšanas laiks un pagalmu īpašniekiem šis varbūt nav tas piemērotākais laiks, kad iegādāt bariņu ar vistām un cālēniem, taču rudenī pavisam noteikti var sākt apsvērt domu par mājas ierīkošanu olu dējējām. Lūk, desmit lietas, kuras ir jāņem vērā plānojot vistu kūtiņas ierīkošanu un dējējvistu iegādi. 

Starp vistām patiešām pastāv hierarhija 

Katram baram pastāv sava hierarhija - arī vistām. Augstākā ranga dējējas mēdz būt arī pašas negantākās - ja kāda stāsies ceļā, tā dabūs šķirties no vairākām spalvām. Ņem vērā, ka kūtī izmitinot savstarpēji nepazīstamas vistas, nāksies rūpīgi novērot sadzīvi jaunajā bariņā. Ja kādu dējēju citas sāk knābāt, to vajadzēs nošķirt no bara un pakāpeniski adaptēt.

Foto: Unsplash

Padomā par žogu katrā stūrī

Lai gan vistas var uzvesties visai bravūrīgi, tās nebūs pasargātas no plēsoņām - lapsām, vanagiem, klaiņojošiem suņiem vai sermuļiem. Ap kūti notin stiepļu žogu, kā arī parūpējies par stiepļu "jumtiņu" virs vistu galvām. 

Kontrolē temperatūru kūtī

Tikko izšķīlušos cālēnus ir ieteicams turēt siltās vietās, tāpēc vēsākajās dienās nāksies vien darbināt sildītāju. Arī pieaugušām vistām ir nepieciešams nodrošināt siltumu - parūpējies, lai kūts ziemā ir silta, bet vasarā - nepārkarst.  

Foto: Unsplash

Pieaugušās vistas un cālēni jānošķir 

Līdzīgi kā ar zemākas kārtas vistām, arī  cālēni var ciest no augstāka statusa pieaugušajām vistām. Labākajā gadījumā cālēnus ir vēlams nošķirt no pieaugušajām vistām vai tos turēt nošķirtus kopā ar "mammu" jeb vistu, kura tos ir perējusi. 

Cienā vistiņas ar pārpalikumiem

Dārzeņu mizas, dažādas nezāles, sēkliņas un pat biezpiens, zivs un vakardienas kartupeļu biezenis - reti kuru pārtikas produktu smādēs šie amizantie mājputni. Vistas ir visēdājas, tāpēc nebaidies tās pacienāt ar iepriekšējās dienas pusdienu pārpalikumiem vai produktiem, kas nolemti komposta kaudzei. 

Foto: Unsplash

Ne visi produkti būs piemēroti vistām

Lai gan vistas ēdīs visu, ko dosi, tās nevajadzētu barot ar avokado, sausām pupām vai zirņiem, sīpoliem. 

Sagatavojies netīrajiem darbiem

Atceries, ka vistas, gluži kā citi dzīvnieki, arī nokārtojas un tās arī nav pārāk kārtīgas. Vistu kūts vienlaikus nozīmē arī kārtīgu un regulāru tīrīšanu, taču tam ir gaišā puse - vistu mēsli no visiem kūtsmēsliem ir visvairāk piesātināti ar slāpekli, kas savukārt ir ārkārtīgi nepieciešama uzturviela augiem. Savāktos mēslus vari glabāt speciālā toverī un pēcāk izmanto dārza mēslošanai. Tāpat rēķinies ar regulāru vistu veselības aprūpi. 

Foto: Unsplash

Vistas nedēj visu cauru gadu

Vistu dēšanas laiks parasti sākas pavasarī un ilgst līdz agram rudenim. Ziemā vistiņām ir klusāks periods. 

Gailis - nav obligāts 

Vistas dēs olas arī tad, ja gailis nebūs bariņā - bezgaiļa barā izdētās olas nebūs apaugļotas un derēs tikai ēšanai. 

Foto: Unsplash

Vistas spēj atpazīt cilvēkus

Makvērijas universitātes pētniece Karolina Smita no Austrālijas ir atklājusi, ka vista spēj atpazīt līdz pat 100 cilvēku sejām un atcerēsies tos ļaudis, kuri pret tām ir slikti izturējušies. 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu