Lielbritānija pēc Brexit atļaus ārvalstu studentiem palikt divus gadus pēc absolvēšanas

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Lielbritānijas valdība trešdien nākusi klajā ar jauniem plāniem imigrācijas regulēšanai pēc Brexit, paredzot, ka starptautiskie studenti varēs strādāt Apvienotajā Karalistē divus gadus pēc absolvēšanas.

Valsts sekretāre uzņēmējdarbības, enerģētikas un rūpniecības stratēģijas jautājumos Andrea Līdsoma sacīja, ka šo noteikumu mērķis ir piesaistīt gaišākos un labākos prātus no visas pasaules, kā arī tie liecina par Lielbritānijas ambīcijām pēc izstāšanās no Eiropas Savienības (ES).

"Tā vietā, lai būtu atvērti kustības brīvībai tikai no ES, Apvienotā Karaliste varēs gūt labumu no plašāka talantu lauka (..), un tā mums ir liela priekšrocība," intervijā BBC radio sacīja Līdsoma.

Viņa atklāja, ka valdība vēlas līdz 2030.gadam palielināt starptautisko studentu skaitu Lielbritānijā par 30% līdz 600 000, liekot uzsvaru uz zinātnes, tehnoloģiju, inženierzinātnes jomām un matemātiku.

Starptautiskie studenti pašreiz sastāda pusi no absolventiem pilna laika studiju programmās minētajās jomās.

Pašreiz šādi absolventi var palikt Lielbritānijā uz laika posmu līdz četriem mēnešiem pēc studiju pabeigšanas.

Plānots, ka jaunie noteikumi attieksies uz studentiem, kas sāks mācības nākamgad.

Divu gadu perioda atvēlēšana dos viņiem iespēju atrast darbavietu, kas atbilst viņu iegūtajai izglītībai, sacīja Līdsoma.

"Ir tik daudz jaunu prasmju un jaunu nozaru, kas tikai tagad parādās, un mēs vēlamies piesaistīt globālu talantīgu cilvēku lauku," sacīja Līdsoma.

Lai iegūtu atļauju palikt Lielbritānijā divus gadus pēc studiju beigšanas, studentiem būs nepieciešams absolvēt no uzticamas britu universitātes vai augstākās mācību iestādes, kam ir pārbaudāma vēsture imigrācijas un citu noteikumu ievērošanā.

Organizācijas "Migration Watch UK" priekšsēdētājs Alps Mehmets kritizēja valdības ieceri, norādot, ka Lielbritānijas universitātes jau piesaista rekordlielu daudzumu ārvalstu studentu un nav nepieciešams devalvēt studentu vīzu, pārvēršot to par sētas durvīm ceļā uz strādāšanu Lielbritānijā.

"Migration Watch UK" cīnās par imigrācijas samazināšanu Lielbritānijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu