FT: ES Tiesa anulē EK lēmumu ļaut "Gazprom" palielināt piegādes Eiropai pa gāzesvadu OPAL

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Atzīstot par pamatotiem Latvijas, Lietuvas un Polijas iebildumus, Eiropas Savienības (ES) Tiesa nolēmusi anulēt Eiropas Komisijas (EK) lēmumu ļaut Krievijas valsts kontrolētajai gāzes kompānijai "Gazprom" palielināt gāzes piegādes Eiropai pa cauruļvadu OPAL, ziņo laikraksts "Financial Times" (FT).

Šo ES Tiesas struktūrvienības Vispārējās tiesas otrdien, 10.septembrī, pieņemto lēmumu var pārsūdzēt divu mēnešu laikā.

Latvija, Lietuva un Polija ES Tiesā bija pārsūdzējušas EK 2016.gadā pieņemto lēmumu palielināt gāzesvada OPAL izmantošanas kvotu koncernam "Gazprom". Šis 470 kilometru garais gāzesvads, kas atrodas Vācijas austrumdaļā, ir savienots ar gāzesvadu "Nord Stream" Baltijas jūrā, kas savukārt savieno Krieviju un Vāciju, un ar Eiropas gāzesvadu sistēmām. OPAL (Ostsee-Pipeline-Anbindungsleitung)  pieder "Gazprom" meitasuzņēmumam Vācijā "Wingas". 

EK lēmuma kritiķi uzskata, ka līdz ar to varētu samazināties Krievijas gāzes tranzīts caur Poliju un Ukrainu.

Prasības iesniedzēji norādīja, ka ar tādu lēmumu ir "pārkāpti ES principi, jo netika izvērtēta ietekme uz Polijas enerģētikas neatkarību". 

Otrdien ES Tiesa lēma par labu trim prasību iesniegušajām valstīm, lēmumu pamatojot ar to, ka EK 2016.gada lēmums "pārkāpj enerģētikas solidaritātes principu" . 

FT raksta, ka Polijas amatpersonas apsveica lēmumu, kas pieņemts laikā, kad Polija cenšas aizkavēt "Nord Stream II" būvniecību. "Nord Stream II" dotu iespēju Krievijai uz Vāciju nosūtīt divas reizes vairāk gāzes, apejot Poliju un Ukrainu.

"Kopš lēmuma pieņemšanas 2016.gadā ir bijis skaidrs, ka ES lēmums par cauruļvadu OPAL ir pretrunā ES tiesību normām," sacīja Polijas valsts naftas un gāzes kompānijas PGNiG vadītājs Pjotrs Vozņaks. 

"ES enerģētikas tiesības ir veidotas tā, lai  novērstu pieejas gāzesvadiem monopolizāciju. Mēs priecājamies, ka ES Tiesa skaidri apliecinājusi, ka ES tiesību normas attiecas uz visiem vienādi, tostarp uz "Gazprom"," viņš teica. 

Sākotnēji "Gazprom" drīkstēja izmantot tikai pusi no  OPAL jaudas, jo ES tiesību normas aizliedz vienai grupai monopolizēt būtisko enerģētikas infrastruktūru. Tomēr 2016.gadā EK atcēla ierobežojumu, taču EK lēmumu apstrīdēja Latvija, Lietuva un Polija. 

PGNiG vadītāja vietnieks Macejs Vozņaks norādīja, ka ES Tiesas lēmums nozīmē, ka "Gazprom" lielāks gāzes apjoms uz Eiropu būs jāsūta pa alternatīviem cauruļvadiem caur Ukrainu. Viņš piebilda, ka tas apgrūtinās Krievijas iespējas izdarīt spiedienu uz Ukrainu, izmantojot gāzes piegādes. 

"Tā kā "Gazprom" vairs nevar izmantot savu monopolista stāvokli gāzesvadā OPAL, tas vismaz tuvāko mēnešu laikā nevarēs pārtraukt gāzes piegādes Eiropai caur Ukrainu. Tiesas lēmums var paglābt Ukrainu un Eiropu no tirgus nestabilitātes, kāda tika piedzīvota 2009.gada janvārī un februārī," klāstīja Polijas kompānijas pārstāvis.  2009.gada sākumā Krievijas un Ukrainas nesaskaņu dēļ par parādu samaksu tika būtiski traucēts Krievijas gāzes tranzīts caur Ukrainu uz Eiropas dienvidaustrumu valstīm.

EK divu mēnešu laikā jāizlemj, vai pārsūdzēt ES Tiesas lēmumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu