Kazāks: FKTK pievienošana Latvijas Bankai konceptuāli ir atbalstāma

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Latvijas Bankas padomes loceklis Mārtiņš Kazāks.
Latvijas Bankas padomes loceklis Mārtiņš Kazāks. Foto: Evija Trifanova/LETA

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) pievienošana Latvijas Bankai būs politiķu izšķiršanās, tomēr centrālā banka būs gatava to īstenot, aģentūrai LETA pauda Latvijas Bankas padomes loceklis Mārtiņš Kazāks.

Viņš atzina, ka Eiropas Savienības valstīs ir dažādi modeļi, kādā darbojas centrālā banka un finanšu tirgus uzraugs - vai nu vienā iestādē, vai atsevišķās kā patlaban Latvijā.

"Katram modelim ir savi plusi un mīnusi, tāpēc pirms modeļa maiņas Latvijā uzmanīgi jāizvērtē visi aspekti. Skaidrs, ka iestāžu apvienošana būs politisks lēmums, tomēr tam ir jābūt pārdomātam, kā arī apvienošanai jāparedz pārejas process, lai abas iestādes reorganizācijas procesā varētu turpināt darbu," teica Kazāks.

Viņš arī piebilda, ka FKTK un Latvijas Bankas apvienošanu nevajadzētu steidzināt - FKTK un Latvijas Banka ir kritiski svarīgas iestādes Latvijas ekonomikai, līdz ar to abu iestāžu apvienošana nevar notikt ātri un vienkārši. Tāpat iespējamais apvienošanās process būs jāsaskaņo ar Eiropas Centrālo banku (ECB).

"Viss, kas attiecas uz Latvijas Banku, ir jāsaskaņo ar ECB, kas apvienošanās procesu varētu paildzināt. Katrā ziņā ECB galvenā interese būs, lai pārmaiņu procesā FKTK un Latvijas Banka spētu kvalitatīvi veikt savas funkcijas," sacīja Kazāks.

Vienlaikus viņš apstiprināja, ka Latvijas Banka kopumā atbalsta arī iecerētās izmaiņas bankas pārvaldības modelī attiecībā uz termiņu skaitu, kādu varēs ieņemt centrālās bankas padomes locekļi, kā arī valdes sastāvu.

LETA jau vēstīja, ka Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija trešdien uzdeva Finanšu ministrijai līdz nākamā gada vidum izvērtēt iespēju FKTK pievienot Latvijas Bankai.

FKTK darbību sāka 2001.gada 1.jūlijā, pārņemot no Latvijas Bankas kredītiestāžu uzraudzību, kā arī Apdrošināšanas uzraudzības inspekcijas, Vērtspapīru tirgus komisijas un Noguldījumu garantiju fonda pārvaldes funkcijas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu