Kariņš kritizē "Eco Baltia vide" un "Clean R" par konkurences likvidēšanu atkritumu apsaimniekošanā (11)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ministru prezidents Krišjānis Kariņš
Ministru prezidents Krišjānis Kariņš Foto: Ieva Leiniša/LETA

Atkritumu apsaimniekošanas uzņēmumā "Tīrīga" ietilpstošās kompānijas "Eco Baltia vide" un "Clean R" ir piedalījušās konkurences likvidēšanā šajā nozarē, trešdien valdības ārkārtas sēdē šādu viedokli pauda Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Spriežot par Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas iesniegto rīkojuma projektu, kas paredz izsludināt ārkārtējo situāciju atkritumu apsaimniekošanas jomā Rīgā, premjers pauda sašutumu, ka divi uzņēmumi - "Eco Baltia vide" un "Clean R", kuri kā "Tīrīga" dalībnieki piedalījušies konkurences likvidēšanā atkritumu apsaimniekošanas jomā, šodien kā vienīgie pauž gatavību Rīgā krīzes situācijā nodrošināt atkritumu apsaimniekošanas pakalpojumus.

"Mums priekšā stāv vienīgie divi, kuri nokāvuši konkurenci. Tas ir neticami, ka faktiski monopols jau pastāv, jo tirgū nav konkurences. Grūti iedomāties, ka šie uzņēmumi konkurēs, sevišķi, ja tie paņems visu tirgu. Man ir šaubas, vai valdībai ir jāiesaistās Rīgas problēmu risināšanā," pauda premjers.

Savukārt vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (AP) aicināja šodien nediskutēt par konkurences jautājumiem, bet pievērsties problēmai, ar kurām pirmdien var saskarties rīdzinieki.

Kā ziņots, valdība ārkārtas sēdē lemj par ārkārtējās situācijas izsludināšanu atkritumu apsaimniekošanas jomā Rīgā. Šis jautājums tiek skatīts, jo Rīgas dome atkārtoti vērsusies pie Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) ar lūgumu izsludināt ārkārtas situāciju atkritumu apsaimniekošanas jomā Rīgā.

Pašvaldība ir saņēmusi visu četru līdzšinējo atkritumu apsaimniekotāju atbildes par iespēju turpināt nodrošināt pakalpojuma sniegšanu. SIA "Clean R" un SIA "Eco Baltia vide", kas nodrošina aptuveni 88% atkritumu izvešanu Rīgā, pauduši gatavību turpināt līdzšinējo darbu. Arī SIA "Lautus" norādījuši, ka var mēģināt piesaistīt nepieciešamās investīcijas, taču vēlās no domes atsevišķas garantijas par to, kādā veidā tiks panākts, ka Konkurences padomes (KP) pieņemtais lēmums, kas šobrīd ir saistošs tikai Rīgas pašvaldībai, būs saistošs arī gala patērētājam jeb atkritumu radītājam. Savukārt SIA "Pilsētvides serviss" atbildējuši, ka savu darbību Rīgā turpināt vairs neplāno. 

Rīgas pilsētas pašvaldība un SIA "Getliņi EKO" un "Getliņi EKO" ir noslēguši 686,3 miljonu eiro vērtā Rīgas pilsētas sadzīves atkritumu apsaimniekošanas publiskās-privātās partnerības procedūru un par konkursa uzvarētāju atzinis SIA "CREB Rīga", ko izveidojuši divi vides pakalpojumu sniedzēji - "Clean R" un "Eco Baltia vide".

Atbilstoši publiskās-privātās partnerības procesam konkursa uzvarētājam no 15.septembra bija jānodrošina Rīgas sadzīves atkritumu apsaimniekošanu un investīcijas turpmākos 20 gadus. Jūnija sākumā "Getliņi EKO" un "CREB Rīga" reģistrēja kopsabiedrību "Rīgas vides pakalpojumi", taču vēlāk uzņēmums mainīja nosaukumu, pārtopot par "Tīrīga".

Savukārt KP, pamatojoties uz aizdomām par iespējamu līguma par Eiropas Savienības darbību 102.pantā noteiktā dominējošā stāvokļa ļaunprātīgas izmantošanas aizlieguma pārkāpumu, ierosināja pārkāpuma lietu pret Rīgas pilsētas pašvaldību un "Getliņi EKO". Lai lietas izpētes laikā atkritumu apsaimniekošanas tirgū Rīgā saglabātu konkurenci, KP pieņēma lēmumu noteikt pagaidu noregulējumu, kas tostarp aptur noslēgto koncesijas līgumu.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu