Rietumkrasta aneksija pārkāps starptautiskās tiesības, norāda ANO ģenerālsekretārs (3)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs
ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs Foto: EPA/Scanpix

Īstenojot Izraēlas premjerministra Benjamina Netanjahu plānu par okupēto palestīniešu Rietumkrasta teritoriju svarīgas daļas aneksiju, tiks pārkāptas starptautiskās tiesības, trešdien brīdināja ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs.

"Šādi soļi, ja tie tiks īstenoti, būs nopietns starptautisko tiesību pārkāpums," paziņojumā apliecināja Gutērreša preses sekretārs Stefans Dižarriks.

"Miera sarunu atdzīvināšanas un reģionālā miera potenciālam tie būtu postoši, vienlaikus nopietni apdraudot divu valstu atrisinājuma dzīvotspēju," viņš piebilda.

Netanjahu solījis, ka, uzvarot parlamenta vēlēšanās, anektēs Jordānas ieleju un Nāves jūras reģiona ziemeļdaļu - aptuveni trešo daļu okupēto Rietumkrasta teritoriju.

Plānā nav paredzēta Jērikas un citu palestīniešu pilsētu aneksija.

Otrdienas vakarā izteiktais solījums izsaucis asu arābu valstu reakciju, daudziem brīdinot, ka šādam solim būtu katastrofālas sekas attiecībā uz iestigušo Izraēlas un palestīniešu miera procesu.

Lai gan Netanjahu agrāk ir paudis atbalstu divu valstu risinājumam Tuvo Austrumu konfliktam, pēdējā laikā viņš to pieminējis arvien retāk.

Šogad priekšvēlēšanu kampaņas ietvaros Netanjahu ir iestājies par Rietumkrasta ebreju kolonistu apmetņu anektēšanu. Taču, atrodoties premjerministra amatā, viņš pēdējos desmit gados nav spēris konkrētus soļus aneksijas īstenošanai.

Izraēla okupēja Austrumjeruzalemi un Rietumkrastu 1967.gadā, bet starptautiskā sabiedrība šo soli nav atzinusi un uzskata ebreju apmetnes okupētajās palestīniešu teritorijās par nelikumīgām.

Rietumkrastā līdzās gandrīz trim miljoniem palestīniešu dzīvo arī simtiem tūkstošiem ebreju, kas tur apmetušies gadu gaitā.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu