Eiropas Centrālā banka paziņo par pasākumiem ekonomiskās izaugsmes stimulēšanai

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Eiropas Centrālā banka paziņojusi par liela mēroga pasākumiem, lai stimulētu ekonomisko izaugsmi. To vidū ir samazinātas procentu likmes, kā arī ietekmēta obligāciju tirdzniecība, vēsta “The Wall Street Journal”.

Eiropas Centrālās bankas sanāksmē Frankfurtē lemts, ka komercbanku noguldījumu iespējas uz nakti likme tiks vēl vairāk samazināta – ja līdz šim tā bija – 0,4%, tad tagad tā būs -0,5%. Samazinājums paredzēts, lai iedrošinātu bankas aizdot vairāk naudas patērētājiem un biznesam.

Noteiktās procentu likmes ir sasniegušas rekordzemu punktu, līdz ar to jaunās procentu likmes būs spēkā līdz ievērojamam inflācijas pieaugumam, kas Eiropas Savienībā arī ir ļoti zemā līmenī.

Tāpat Eiropas Centrālā banka no jauna sāk programmu, kuras ietvaros iepirks obligācijas 20 miljardu eiro apmērā, sākot ar novembri.

Abas pārējās svarīgākās procentlikmes - bāzes procentlikmi un aizdevumu iespējas uz nakti likmi - ECB nolēma nemainīt. Līdz ar to bāzes procentlikme tiek saglabāta 0% līmenī, bet aizdevumu iespējas uz nakti likme paliks 0,25% līmenī. 

Tikmēr eiro valūtas kurss, pēc Eiropas Centrālās bankas paziņojuma par ekonomikas stimulēšanas paketi ir nokrities līdz zemākajam līmenim nedēļas laikā.

Ar stimulēšanas pasākumu paketi Eiropas Centrālā banka cer pasargāt eirozonas ekonomiku no globālās ekonomiskās lejupslīdes sekām, kā arī no sasprindzinājumiem tirdzniecības jomā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu