Par pusaudža brutālu piekaušanu aizturētais jau iepriekš vests uz tiesu (24)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Par Sarkandaugavā pusaudža izdarītu brutālu laupīšanu un nozieguma filmēšanu aizdomās turētais 14 gadus vecais puisis jau iepriekš divas reizes vests uz tiesu, lai viņam piemērotu piespiedu audzināšanas līdzekļus.

Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis šodien Latvijas radio raidījumā "Krustpunktā" atklāja, ka aizdomās turētais pusaudzis pats 9.septembrī ielicis internetā video, kurā redzama upura brutālā piekaušana. Lai arī aizdomās turētais ir atbrīvots un viņam piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi, policija viņu kontrolējot un nav pamats uzskatīt, ka viņš varētu kādam citam nodarīt kaitējumu.

Tāpat Ķuzis atklāja, ka policijas redzeslokā par citiem pārkāpumiem nonākušais puisis jau iepriekš divas reizes vests uz tiesu, lai viņam piemērotu piespiedu audzināšanas līdzekļus. Policija iepriekš paziņoja, ka puisim tikai nesen palikuši 14 gadi.

"Ja viņš tā turpinās, tad viņu gaida cietums," uzsvēra VP priekšnieks.

Likumā teikts, ka ja kriminālprocess tiek izbeigts, bet krimināllietas materiālos ir ziņas, ka nodarījumu izdarījis nepilngadīgais, kurš nav sasniedzis 14 gadu vecumu, procesa virzītājs lemj par materiālu nosūtīšanu tiesai audzinoša rakstura piespiedu līdzekļa piemērošanai.

Bērniem var piemērot šādus audzinoša rakstura piespiedu līdzekļus: brīdinājumu, uzlikt par pienākumu atvainoties cietušajām personām, nodot bērnu galvojumā vecākiem vai aizbildņiem, uzlikt par pienākumu ar savu darbu novērst radītā kaitējuma sekas, noteikt uzvedības ierobežojumus, uzlikt par pienākumu veikt sabiedrisko darbu vai arī ievietot bērnu sociālās korekcijas izglītības iestādē.

Jau ziņots, ka Rīgā, Sarkandaugavā 2.septembra pēcpusdienā kāds 14 gadus vecs pusaudzis Sarkandaugavā devies no pirmās skolas dienas svinīgā pasākuma. Pie viņa pienākuši trīs citi jaunieši un viens no viņiem skolēnu piekāvis, pēc kā nolaupījis somu un mobilo telefonu. Notikuma vietā ieradās mediķi, kas bērnu nogādāja ārstniecības iestādē, kā arī Rīgas pašvaldības policija. Pašvaldības policisti noskaidroja iesaistīto skolēnu pazīmes un palīdzēja VP kolēģiem tos apzināt.

Likumsargi noskaidroja, ka uzbrucējs ir 14 gadus vecs pusaudzis.

Policijā patlaban sākts kriminālprocess par laupīšanu. Par šādu noziegumu likumā paredzēta brīvības atņemšana uz laiku līdz pieciem gadiem, piespiedu darbs, vai naudas sods. Puisim piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis.

Šonedēļ sociālajos tīklos tika ievietots acīmredzot citu laupīšanas aculiecinieku ar mobilo telefonu filmēts video, kurā redzams kā cietušais jaunietis tiek piekauts. Spriežot pēc video uz notiekošo noraugās un uzbrukumā neiejaucas vismaz trīs pusaudži, ieskaitot, filmētāju.

Uzbrucējs aptuveni pusotru minūti ar dūrēm un kājām intensīvi sit cietušajam. Video redzams, ka jau pēc pirmā sitiena upuris nogāzts zemē un uzbrucējs intensīvi ar dūrēm un kājām sit par cietušā ķermeni. Cietušais jau pēc aptuveni 45 sekundēm vairs neaizsargājās ar rokām, bet pāridarītājs turpināja savu uzbrukumu, tostarp, veicot mērķtiecīgus spērienus ar kāju upura galvas un kakla rajonā.

Rīgas Ziemeļu iecirkņa Kriminālpolicijas nodaļas priekšnieks Norberts Trepša aģentūrai LETA iepriekš pastāstīja, ka cietušajam dzīvībai briesmas nedraud, taču viņam nodarītā miesas bojājuma pakāpe tiks skaidrota ekspertīzē. Tāpat Trepša apliecināja, ka kriminālprocesā tiks vērtēts fakts, ka tuvumā stāvošie jaunieši "smējušies un priecājušies", proti, uzbrukums nofilmēts un ievietots internetā.

Trepša apliecināja, ka uzbrucējs un cietušais ir Sarkandaugavas apkaimes skolēni.

Komentāri (24)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu