Arhitekti tukšu jumtu pārvērš par greznu penthausu

FOTO: Facebook/WARchitect

Izmantojot tukša jumta priekšrocības, taizemiešu arhitektu birojs "WARchitect" ir radījuši unikālu oāzi pašā Bankokas sirdī. Savdabīgais nams ir celts vietā, kur savulaik tika uzglabātas dzeramā ūdens tvertnes, taču nu tās vairs nav nepieciešamas un plakanais varēja pārtapt par papildus dzīvokli pašam mājas īpašniekam.   

Savādā mājiņa vai papildus stāvs ir uzcelts uz piectāvīgas daudzdzīvokļu ēkas jumta - kad namu uzcēla, šeit atradās dzeramā ūdens tvertnes un filtri, taču uzlabojoties pilsētas ūdensapgādes sistēmām, pašu māju apsaimniekotājiem nav jāraizējas par tīra dzeramā ūdens nodrošināšanu mājas iemītniekiem. Šī iemesla dēļ vairums Taizemes galvaspilsētas dzīvojamo ēku jumti ir kļuvuši tukši, taču plakanā jumta virsma, brīvais laukums un pašu namu struktūra ir piemērota nelieliem uzlabojumiem. 

Īpaši uzteicama ir arhitektu gudrais ēkas plānojums - tas ir maksimāli diskrēts un nav pamanāms no ielas puses, jo ēkas ārējais vizuālais veidols ievērojami kontrastētu ar jauno piebūvi. Vienlaikus ēkas "paslēpšanu", arhitekti ir radījuši 150 kvadrātmetrus plašu, modernu dzīvokli, kas sniedz visas ērtības tā iedzīvotājiem. 

"Mēs vēlējāmies, lai šis dzīvoklis nav tikai koka paneļu kaste, kas ne no kurienes "ielec" debesīs - piebūve ir veidota no ārkārtīgi plāna jumta un sienām, taču mums izdevās šeit piekarināt aizkarus, kondicionierus un iestrādāt gaismekļus," portālam "New Atlas" stāsta arhitektu biroja "WARchitect" pārstāvis. "Mūsu mērķis bija radīt ilūziju - piebūves jumts ir perfekta, taisna līnija, kaut arī jumts ir slīps. Šis slīpums ir veidots apzināti - tā panācām papīrplānu sienu un jumta izskatu."

Visas penthausa istabas ir izvietotas ap centrā esošu "pagalmiņu", kas ir redzams teju no katra stūra, tādējādi piešķirot vismaz minimālu dabas tuvuma sajūtu. Tāpat arhitekti visas telpas ieturēja minimālisma stilā, tādējādi maksimizējot brīvo telpu un padarot interjeru gaišu un vieglu. Ēdamistaba, viesistaba, vannasistaba, virtuve un guļamistaba ir savienota ar āra telpu jeb jumta terasi - no šīm telpām paveras skats uz Bankokas pilsētas ainavu. Piesātināto urbāno ainavu atvasina beicēta koka virsmas, kas pelēko pilsētas skatu padara siltāku. 

Uz augšu