"PNB bankas" maksātnespējas administrators: Galvenais uzdevums būs caurskatāmi atgūt maksimāli daudz bankas aktīvu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Rindas pie PNB bankas
Rindas pie PNB bankas Foto: Ieva Leiniša / LETA

Galvenais uzdevums AS "PNB Banka" maksātnespējas procesā būs caurskatāmi un efektīvi atgūt maksimāli daudz bankas aktīvu, norādīja "PNB Bankas" maksātnespējas administrators Vigo Krastiņš.

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa ir lēmusi par "PNB Banka" maksātnespēju, kā arī iecēlusi par tās maksātnespējas administratoru Krastiņu. Viņš par savu galveno uzdevumu izvirzījis panākt, ka maksātnespējas process ir efektīvs un caurskatāms.

"Maksātnespējas procesi Latvijā līdz šim ir piesaistījuši lielu sabiedrības uzmanību, un bieži līdz ar to raisījuši arī daudz spekulāciju, aizdomu un negatīvu komentāru. Mans mērķis ir panākt, ka "PNB bankas" maksātnespējas procesā izdotos atgūt ne tikai maksimāli daudz bankas aktīvu, bet arī demonstrēt kreditoriem un sabiedrībai, ka maksātnespējas process var būt maksimāli godīgs. Mans pirmais uzdevums pēc apstiprināšanas amatā būs personīgi iepazīties ar bankas personālu, kā arī nekavējoties sākt darbu pie aktīvu apzināšanas un atgūšanas," norādīja Krastiņš.

Viens no pirmajiem soļiem maksātnespējas procesā ir kreditoru apzināšana, un arī šajā maksātnespējas procesā likumā noteiktajā kārtībā kreditori tiks aicināti pieteikties ar savas prasības. Tuvāko dienu laikā plānots nosūtīt publicēšanai sludinājumu kreditoriem gan laikrakstā "Latvijas Vēstnesis" un citos laikrakstos, gan arī bankas mājaslapā.

Krastiņš gan arī piebilda, ka precīzas aplēses par "PNB banka" aktīvu vērtību šobrīd nav iespējamas. 

"Man bija tikai pāris dienas laika, lai iepazītos ar bankas sniegto informāciju, tomēr līdz ar manu apstiprināšanu amatā tā ir jāpārbauda, un tikai tad būs iespējams sniegt pamatotu situācijas vērtējumu. Tomēr pēc šobrīd manā rīcībā esošās informācijas, visu kreditoru prasības diemžēl varētu netikt piepildītas," norādīja Krastiņš.

Vienlaikus Krastiņš pauda cerību, ka sadarbība no "PNB banka" vadības puses būs pretimnākoša un šķēršļi netiks likti, lai maksimāli atgūtu līdzekļus un īstenotu kreditoru intereses.

"PNB banka" maksātnespējas procesa laikā Krastiņš sadarbosies ar "Ernst&Young". Krastiņš ir vienojies ar "Ernst&Young" par tūlītēji nepieciešamajiem pasākumiem, kas jāveic "PNB banka" maksātnespējas procesā, lai tas būtu efektīvs un rastu kreditoriem iespējamību gūt pēc iespējas lielāku savu prasījumu segšanu.

Jau vēstīts, ka no 2019.gada 15.augusta plkst.21 apturēta "PNB bankas" darbība. Šāds lēmums pieņemts, lai nepieļautu bankas līdzekļu aizplūšanu.

Eiropas Centrālā banka (ECB) kā "PNB bankas" tiešais uzraugs 15.augustā nolēma atzīt "PBN banku" par tādu finanšu iestādi, kas ir nonākusi vai nonāks finanšu grūtībās. Savukārt Eiropas Vienotā noregulējuma valde pieņēma lēmumu neveikt "PNB bankas" noregulējumu, kas nozīmē neveikt pasākumus, lai bankas darbību stabilizētu. Ņemot vērā minēto un rūpējoties par bankas klientu noguldījumu aizsardzību, FKTK padome ārkārtas sēdē nolēmuma apturēt finanšu pakalpojumu sniegšanu "PNB bankā" un lēma par noguldījumu nepieejamību.

ECB kā "PNB bankas" tiešais uzraugs pieņēmis šādu lēmumu, konstatējot, ka banka nav ievērojusi regulējošās prasības un izvērtējot bankas finansiālo situāciju.

Savukārt ceturtdien Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa pasludinājusi "PNB banku" par maksātnespējīgu, aģentūrai LETA pavēstīja Finanšu un kapitāla tirgus komisijā (FKTK).

"FKTK rūpīgi sekos līdzi maksātnespējas procesa gaitai, vienlaikus Latvijas Noguldījumu garantiju fonds, kas no saviem līdzekļiem nodrošināja garantētās atlīdzības izmaksu bankas klientiem, maksātnespējas procesā būs kreditors, pretendējot uz visu izmaksāto līdzekļu atgūšanu," atzīmēja FKTK.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu