"PNB banka" lūgs prokuratūru atcelt bankas maksātnespēju

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
"PNB banka" ēka Brīvības bulvārī.
"PNB banka" ēka Brīvības bulvārī. Foto: Zane Bitere/LETA

"PNB banka" vērsīsies prokuratūrā ar lūgumu atcelt Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas lēmumu pasludināt banku par maksātnespējīgu, ceturtdien žurnālistiem sacīja "PNB bankas" nu jau bijusī valdes locekle Anna Verbicka.

Viņa atzina, ka tiesas lēmums par bankas maksātnespēju ir negatīvs un "PNB banka" šim lēmumam nepiekrīt, tāpēc banka vērsīsies prokuratūrā ar lūgumu atsauktu tiesas lēmumu un apturētu maksātnespējas procesu.

Verbicka stāstīja, ka tiesa lēmuma pieņemšanā neņēma vērā to, ka ir pārsūdzēts Eiropas Centrālās bankas (ECB) negatīvais novērtējums par "PNB banku". Turklāt tiesa savu lēmumu par bankas maksātnespēju pamatoja, ņemot vērā ECB novērtējumu.

"Tiesa pieņēma lēmumu, balstoties uz citu lēmumiem. Bet mums šķiet, ka būtu tikai godīgi, ja tiesa pati izvērtētu - banka ir vai nav maksātnespējīga," pauda bankas bijusī valdes locekle.

Vienlaikus Verbicka informēja, ka prokuratūrai lūgts atļaut bijušajai "PNB bankas" vadībai pārstāvēt bankas intereses tajās lietās, kas jau ir iesāktas, piemēram, pret ECB lēmumu. "Šīs dienas lēmumā nav minēts - tas ir atļauts vai nav. Lai gan mūsu juristi apgalvo, ka tas ir pieļaujams," pauda Verbicka.

Viņa piebilda, ka patlaban "PNB bankas" maksātnespējas process ir sācies un tas nav apturams, tomēr Verbicka cer, ka prokuratūra četru mēnešu laikā varētu pieņemt lēmumu par tiesas šīs dienas lēmuma atcelšanu. 

Rīt "PNB bankai" plānots tikties ar maksātnespējas procesa administratoru Vigo Krastiņu, lai spriestu par turpmākajiem maksātnespējas procesā speramajiem soļiem, tostarp visu dokumentu nodošanu administratoram.

Jau vēstīts, ka Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa pasludinājusi "PNB banku" par maksātnespējīgu.Par bankas maksātnespējas procesa administratoru apstiprināts Vigo Krastiņš.

Tāpat vēstīts, ka no 2019.gada 15.augusta plkst.21 apturēta "PNB bankas" darbība. Šāds lēmums pieņemts, lai nepieļautu bankas līdzekļu aizplūšanu.

Eiropas Centrālā banka (ECB) kā "PNB bankas" tiešais uzraugs 15.augustā nolēma atzīt "PBN banku" par tādu finanšu iestādi, kas ir nonākusi vai nonāks finanšu grūtībās. Savukārt Eiropas Vienotā noregulējuma valde pieņēma lēmumu neveikt "PNB bankas" noregulējumu, kas nozīmē neveikt pasākumus, lai bankas darbību stabilizētu. Ņemot vērā minēto un rūpējoties par bankas klientu noguldījumu aizsardzību, FKTK padome ārkārtas sēdē nolēmuma apturēt finanšu pakalpojumu sniegšanu "PNB bankā" un lēma par noguldījumu nepieejamību.

ECB kā "PNB bankas" tiešais uzraugs pieņēmis šādu lēmumu, konstatējot, ka banka nav ievērojusi regulējošās prasības un izvērtējot bankas finansiālo situāciju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu