Džonsons apsver tilta būvniecību starp Skotiju un Ziemeļīriju (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Britu premjers Boriss Džonsons
Britu premjers Boriss Džonsons Foto: Reuters/ScanPix

Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons ceturtdien paziņojis, ka apsver iespēju būvēt 35 kilometrus garu tiltu, kas pār Īrijas jūru savienotu Skotiju ar Ziemeļīriju.

Ideja par tiltu, kas savienotu dienvidrietumu Skotiju ar Ziemeļīriju tikusi apspriesta jau gadiem, taču mediji vēsta, ka Džonsons uzdevis amatpersonām izvērtēt šī projekta īstenošanas iespējas.

"Es vakar vakarā runāju par tilta būvniecību no Strenrāras Skotijā uz Lārnu Ziemeļīrijā," tiekoties ar bērniem Londonā, žurnālistiem pavēstīja premjerministrs. "Tas būtu ļoti labi. Tas maksātu tikai 15 miljardus mārciņu (gandrīz 17 miljardus eiro)."

Sabiedriskās televīzijas kanāls "Channel 4" ziņo, ka tā rīcībā nonākuši dokumenti, kuros amatpersonām uzdots pārbaudīt iespējas šāda tilta būvniecībai.

Džonsons vēlas noskaidrot šī projekta riskus un iespējamos finansējuma avotus.

Dokumentos norādīts, ka iespējamos riskus varētu radīt jūras dzelmē esošā Otrā pasaules kara munīcija.

Ideja par tiltu pār Īrijas jūru tikusi apsvēta vēl 19.gadsimtā, un arī premjerministres Mārgaretas Tečeres konservatīvā valdība pie tās atgriezusies pagājušā gadsimta astoņdesmitajos gados.

Atbalstu tilta būvniecībai vismaz kopš 2015.gada paudusi ar Džonsona vadītajiem torijiem saistītā Ziemeļīrijas Demokrātiskā unionistu partija (DUP).

Taču daļa ekspertu brīdina, ka jūra starp abām Britu salām esot pārāk dziļa un ka to bieži piemeklē vētras.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu