Smaga saindēšanās Siguldas bērnudārzos; hospitalizēti pieci bērni (16)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pixabay

Pēc smagas saindēšanās bērnudārzos Siguldā hospitalizēti pieci bērni, aģentūrai LETA apstiprināja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) pārstāve Ilze Arāja. 

Pēc viņas teiktā, centrs vakar saņēmis informāciju par pieciem hospitalizētiem bērniem, kā rezultātā uzsākta epidemioloģiskā izmeklēšana. Šodien centra eksperti atrodas izbraukumā Siguldā.

Galvenie simptomi cietušajiem ir stipra caureja, nieru mazspēja, kā arī zarnu trakta asiņošana. Pēc Arājas teiktā, saslimšanas gadījumi konstatēti vairākās pirmsskolas izglītības iestādēs. Vienlaikus viņa nenorādīja, cik tieši.

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Komunikācijas daļas vadītāja Vita Šteina aģentūrai LETA apstiprināja, ka slimnīcā ievietoti pieci bērni no Siguldas pirmsskolas izglītības iestādēm. Trīs bērnu stāvoklis ir smags, divu - apmierinošs. Četri no šiem bērniem patlaban atrodas intensīvās terapijas nodaļā, bet viens ārstējas stacionārā.

Pašreizējie novērojumi liecina, ka saindēšanās avots varētu būt pārtika, norādīja SPKC.

SPKC informāciju nodevis arī Pārtikas un veterinārajam dienestam (PVD), kā arī Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam.

Tāpat sadarbība notiek ar ģimenes ārstiem, kuri palīdz monitorēt situāciju un vērst uzmanību arī uz citiem gadījumiem, kad kādam no pacientiem konstatēta caureja vai caureja ar asiņošanu. Centrs aicina arī iedzīvotājus sniegt ģimenes ārstiem informāciju, ja pēdējās dienās novēroti tamlīdzīgi simptomi.

Siguldas novada Izglītības pārvaldes vadītāja Sandra Tukiša aģentūrai LETA pastāstīja, ka vienā bērnudārzā saslimuši trīs bērni, divos - pa vienam katrā.

"Patlaban vēl nav skaidrs, kas ir infekcijas slimības perēklis - ēdiens vai personīgās higiēnas prasību neievērošana. Visām trīs iestādēm ēdinātājs ir viens un tas pats uzņēmums, bet ēdiens tiek gatavots dažādās vietās," stāstīja Tukiša.

Viņa arī informēja, ka šodien ieradīsies SPKC epidemiologi. Patlaban visos trīs bērnudārzos tiek veikta telpu, rotaļlietu un pārtikas bloka dezinfekcija, kā arī liegts rīkot publiskus pasākumus.

PVD aģentūrai LETA apliecināja, ka ir uzsācis pārbaudes triju Siguldas pirmsskolas izglītības iestāžu ēdināšanas blokos, jo no SPKC ir saņemta informācija par pieciem bērnu saslimšanas gadījumiem, kas varētu būt saistīti ar piesārņotas pārtikas lietošanu uzturā.

Arī PVD apliecināja, ka ēdināšanu visās trijās iestādēs nodrošina viens uzņēmums. Aģentūra LETA noskaidroja, ka šis uzņēmums ir SIA "Baltic Restaurants".

Kā skaidroja PVD, saslimšanu izraisījis mikroorganisms "E.Coli", ar kuru cilvēks var inficēties, lietojot uzturā nepietiekami termiski apstrādātu dzīvnieku izcelsmes pārtiku, nemazgātus augļus un dārzeņus, gan arī neievērojot higiēnas prasības, tāpēc PVD veic plašas pārbaudes bērnudārzu ēdināšanas uzņēmumos.

Tāpat PVD pārbauda SPKC epidemiologu aizdomas par to, ka saslimšanu varētu būt izraisījuši augusta pēdējā un septembra pirmajā dienā iegādāti arbūzi - tiek skaidroti arbūzu piegādātāji, izcelsme un partijas apjoms.

Uzņēmums "Baltic Restaurants" nodrošina ēdināšanu teju visās Siguldas izglītības iestādēs. Firmas valdes locekle Anita Gleizde aģentūrai LETA pauda, ka pašlaik uzņēmuma darbinieki strādā kopā ar PVD un infektologiem, lai noskaidrotu infekcijas rašanās iemeslus. Pašiem ēdinātājiem nekādu aizdomu neesot.

Gleizde arī pauda lielu nožēlu par notikušo, jūtot līdzi sasirgušajiem.

"Firmas.lv" dati liecina, ka "Baltic Restaurants" apgrozījums pērn bijis 19,089 miljoni eiro, bet peļņa sasniegusi 306 475 eiro.

Iepirkumu uzraudzības biroja mājaslapā pieejamā informācija liecina, ka uzņēmums ēdina arī citu novadu bērnus - noslēgti līgumi ar Ādažu, Saulkrastu, Olaines novada un citām pašvaldībām.

Komentāri (16)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu