Bažījoties par Pekinas ietekmi, Londonas biržas grupa noraida Honkongas biržas pārņemšanas piedāvājumu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Māju jumti Ķīnā; ilustratīvs foto.
Māju jumti Ķīnā; ilustratīvs foto. Foto: Reuters / Scanpix

Londonas biržas grupa piektdien noraidīja Honkongas biržas izteikto pārņemšanas piedāvājumu, norādot uz bažām par iespējamo Ķīnas komunistu valdības ietekmi uz Honkongas biržas darbu.

Amēram pusi Honkongas biržas uzraudzības padomes locekļu, tostarp uzraudzības padomes priekšsēdētāju, izvirza Pekinai lojālā Honkongas valdība.

Tādēļ šim darījumam būtu sarežģīti iegūt Lielbritānijas, ASV un Eiropas Savienības regulatoru piekrišanu, vēstulē Honkongas biržas vadībai norāda Londonas biržas grupas uzraudzības padomes priekšsēdētājs Dons Robertss. 

"Nav šaubu, ka jūsu uzraudzības padomes neparastā struktūra un jūsu attiecības ar Honkongas valdību sarežģīs procesu," raksta Robertss. 

Honkongas birža arī bija izvirzījusi nosacījumu, ka Londonas biržas grupai jāatsakās no plāniem pārņemt ASV finanšu datu sniedzēju "Refinitiv".  Atteikšanās no šiem plāniem nebūtu stratēģiska rīcība, norādījis Londonas biržas grupas padomes priekšsēdētājs. Šis darījums dos iespēju Londonas biržas grupai gūt ienākumus ne tikai no vērtspapīru tirdzniecības, bet arī no informācijas sniegšanas investoriem par tirdzniecības darījumiem.

Londonas biržas grupa arī uzskata, ka piedāvātā darījuma vērtība, no kuras trīs ceturtdaļas ir akcijās, ir par zemu.

Jau ziņots,  ka piedāvājums tika izteikts trešdien, un tā vērtība bija 31,6 miljardi sterliņu mārciņu (35,5 miljardi eiro).

Londonas biržas grupā ietilpst arī Milānas birža un ASV biržu indeksu uzņēmums "Russell Indexes".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu