Vairāki simti cilvēku Tallinā protestē pret Igaunijas valdību (2)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Tallina
Tallina Foto: Reuters/ScanPix

Vairāki simti cilvēku sestdien pulcējās Tallinā, lai pieprasītu demisiju trīs partiju veidotās koalīcijas valdībai, kurā pirmo reizi valsts vēsturē ietilpst arī galēji labējā Konservatīvā tautas partija (EKRE).

Demonstranti rokās turēja plakātus igauņu, angļu un krievu valodā ar saukļiem "Cīņa pret fašismu ir mans karditerniņš" un "Nē rasismam, nē islāmofobijai, nē naidam, nē vardarbībai".

Protesta akciju organizēja kustība "Jā brīvībai, nē meliem" ("Jah vabadusele, ei valedele"), kas izveidojās, kad premjerministra Jiri Ratasa vadītā Centra partija martā sāka koalīcijas sarunas ar EKRE un konservatīvo partiju "Tēvzeme".

Eiroskeptiskā EKRE ir pazīstama ar populistiskiem saukļiem un pret migrāciju vērstu politiku.

"Tas bija protests pret partiju valdībā, kas vēlas sagraut visu, kas izdarīts pēdējo 30 gadu laikā, grozīt Igaunijas konstitūciju un pārvērst Igauniju par galēji labēju valsti," ziņu aģentūrai AFP sacīja viens no pasākuma organizatoriem Sīms Tuisks.

Pirms protesta tā organizatori izplatīja paziņojumu, kurā nosodīja valdības locekļus par nekautrēšanos "aizskart un terorizēt ārstus, pētniekus, vides aktīvistus, ārvalstu studentus un minoritātes".

"Vienīgā grupa, kas ir ieguvusi no valdības līdzšinējās politikas ir tie, kam garšo alkohols," protesta akcijas organizatori norādīja uz valdības lēmumu samazināt akcīzes nodokli alkoholam, lai valsts iedzīvotāji nebrauktu uz Latviju pirkt alkoholiskos dzērienus.

Vairāki desmiti cilvēku sestdien bija pulcējušies atsevišķā demonstrācijā Tallinā, kurā tika pieprasīta valsts izstāšanās no Eiropas Savienības.

Demonstrācijas notika dienā, kad aprit 16 gadi, kopš valstī notika referendums par dalību Eiropas Savienībā. 2003.gada 14.septembrī notikušajā referendumā nepilni 67% dalībnieku nobalsoja par valsts pievienošanos blokam, bet 33% bija pret.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu