Kā pareizi izlēkt no braucoša vilciena (6)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Dīzeļvilciena lokomotīve.
Dīzeļvilciena lokomotīve. Foto: pixabay.com

Iedomājies, ka apstākļi sakrīt tā, ka tev rodas nepieciešamība izlēkt no braucoša vilciena. Kā to izdarīt, lai beigās paliktu ar veseliem kauliem? Lūk, tieši šo ārkārtīgi svarīgo un aktuālo jautājumu risināt centās izdevuma “Popular Mechanics” žurnālisti, uzdodot to Luiziānas universitātes fizikas profesoram Retam Alleinam.

Kā izrādās pastāv dažas iespējas, izlecot no braucoša vilciena, palikt sveikam un veselam. Lūk, kādas tās ir.

Pirmā stratēģija: samazināt savu izejas punkta ātrumu

Ja tu vienkārši izlēksi no vilciena, kas uz priekšu traucas ar 10 metrus sekundē lielu ātrumu, tu ietrieksies zemē. Trieciena laikā tu kustēsies vertikāli zemes virzienā, jo vilciens atrodas augstāk nekā zeme. Virzoties lejā, gravitācijas spēks palielinās tavu vertikālo kustības ātrumu. Ja izejas punkts no vilciena atrodas vienu metru no zemes, tad tu kritīsi ar 4 metrus sekundē lielu ātrumu.

Tomēr tajā brīdī tu virzīsies arī horizontāli, ņemot vērā, ka vilciens brauc uz priekšu. Tātad izlēkšana no braucoša vilciena nozīmētu to, ka tu virzīsies uz leju ar 4 metrus sekundē lielu ātrumu, bet horizontāli ar 10 metrus sekundē lielu ātrumu. Tomēr ne jau pats kritiena ātrums izraisa traumas, bet gan paātrinājums, bet gan ātruma izmaiņas kopā ar laika izmaiņām.

Tā kā ātrums nosaka to, cik ātri izmainās pozīcija, paātrinājums nosaka, kā tavs ātrums izmainās m/s2. Nepastāv viens drošs paātrinājuma līmenis, tomēr paātrinājums 10 m/s2 ir drošāk nekā 40m/s2.

Lai samazinātu paātrinājumu trieciena laikā, ir jāsamazina izejas punkta ātrums. Ja vilciens traucas uz ziemeļiem ar 10 m/s lielu ātrumu, tad tev pirms izlēkšanas ar 4 m/s lielu ātrumu vilciena iekšpusē jāskrien uz dienvidiem. Ātrums ir relatīvs, tāpēc beigās pirms saskaršanās ar zemi tu uz ziemeļiem kustēsies tikai ar 6 m/s lielu ātrumu.

Otrā stratēģija: palielināt izejas punkta laiku

Ideālajā gadījumā, lai izlēktu no vilciena, tu izmantosi kaut ko līdzīgu slēpēm, lai pēc izlēkšanas varētu vismaz kādu brīdi vēl slīdēt uz priekšu. Tomēr kā otrais labākais veids būtu izmantot mucu. Galvenais ir paildzināt apstāšanās laiku, lai vienmērīgi samazinātu paātrinājumu.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu