Ekonomists: Izmaiņas bezdarbnieka pabalsta maksāšanas kārtībā ir rūpīgi jāizvērtē

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Edijs Pālens / LETA

Ņemot vērā ekonomikas izaugsmes tempu bremzēšanos Latvijā un citviet pasaulē, iespējamās izmaiņas bezdarbnieka pabalsta maksāšanas kārtībā ir rūpīgi jāizvērtē, aģentūrai LETA sacīja Latvijas Bankas ekonomists Kārlis Vilerts.

Viņš norādīja, ka bezdarbnieka pabalsts ir viens no veidiem, kā fiskālā politika mazina ekonomiskā cikla svārstīgumu, proti, šis pabalsts saglabā noturīgu iedzīvotāju pirktspēju periodos, kad ekonomiskās aktivitātes līmenis ir zems un bezdarbs pieaug.

"Tādējādi, ekonomikai nonākot grūtākos laikos, tas ne tikai sniedz palīdzību darbu zaudējušām personām, bet arī ekonomikai kopumā - bremzējot pieprasījuma mazināšanos pēc uzņēmumu ražotajām precēm un sniegtajiem pakalpojumiem. Tāpēc, ņemot vērā ekonomiskās izaugsmes tempu bremzēšanos Latvijā un citviet pasaulē, būtu rūpīgi jāizvērtē šāda soļa plusi un mīnusi šī brīža apstākļos," sacīja Vilerts.

Labklājības ministre Ramona Petraviča (KPV LV) pirmdien intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta Panorāma" sacīja, ka no nākamā gada paredzētas izmaiņas bezdarbnieka pabalsta maksāšanas kārtībā - pabalsts turpmāk tiks izmaksāts astoņus nevis deviņus mēnešus, kā arī tas tiks maksāts mazākā apmērā, tādējādi ietaupot 12 miljonus eiro.

Ministre paskaidroja, ka pirmos divus mēnešus bezdarbnieka pabalstu paredzēts izmaksāt 100% apmērā no piešķirtās summas, nākamos divus - 75% apmērā, nākamos divus - 50%, bet pēdējos divus mēnešus pabalsts tiks maksāts 45% apmērā.

"Nevarētu teikt, ka tās ir pamatīgas izmaiņas, bet, iespējams, motivēs cilvēkus arī ātrāk atgriezties darba tirgū," komentēja Petraviča, piebilstot, ka vidējais bezdarbnieka pabalsta saņemšanas ilgums ir 4,5 mēneši.

Piešķiramo bezdarbnieka pabalstu aprēķina proporcionāli apdrošināšanas (darba) stāžam un atbilstoši ienākumiem, no kuriem tiek veiktas iemaksas bezdarba gadījumam. Šobrīd visiem bezdarbniekiem, neatkarīgi no darba stāža, pabalstu izmaksā deviņus mēnešus. Pirmos trīs mēnešus - 100% apmērā, nākamos trīs - 75% apmērā, bet pēdējos trīs - 50% apmērā no piešķirtā pabalsta apmēra.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu