Ajatolla Hamenei: Kamēr ASV neizrādīs nožēlu, sarunu nebūs (2)

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Irānas augstais līderis ajatolla Ali Hamenei
Irānas augstais līderis ajatolla Ali Hamenei Foto: SIPA/Scanpix

Irānas augstais līderis ajatolla Ali Hamenei otrdien paziņojis, ka Irānas un ASV starpā nenotiks nekādas sarunas nevienā līmenī, ja vien Savienotās Valstis neizrādīs nožēlu.

"Ja ASV ņems atpakaļ savus vārdus, nožēlos un atgriezīsies pie kodolvienošanās, ko tās ir pārkāpušas, viņi varēs piedalīties šīs vienošanās parakstītāju sanāksmēs ar Irānu. Pretējā gadījumā starp Islāma Republikas un ASV amatpersonām nekādas sarunas nevienā līmenī nenotiks, nedz Ņujorkā, nedz kur citur," valsts televīzijā paziņoja Hamenei.

Irāna augstā līdera izteikumi attiecas uz baumām, ka Irānas prezidents Hasans Ruhani un ASV prezidents Donalds Tramps, iespējams, varētu tikties ANO Ģenerālās asamblejas laikā Ņujorkā.

Tramps pirmdien nenoraidīja šādu tikšanos. Viņš sacīja, ka viņam nav plānota tikšanās ar Ruhani, bet piebilda: "Es zinu, ka viņi grib tikties".

ASV un Irānas attiecības saasinājušās kopš Tramps pagājušā gada maijā paziņoja, ka Vašingtona izstājas no 2015.gadā pasaules lielvaru noslēgtās kodolvienošanās ar Irānu un atjauno pēc šīs vienošanās noslēgšanas apturētās sankcijas, bet pārējās valstis, kas parakstījušas šo vienošanos, - Lielbritānija, Francija, Vācija, Ķīna un Krievija - ir centušās saglabāt vienošanos.

Šonedēļ gaisotni pasliktinājuši arī nedēļas nogalē notikušie uzbrukumi Saūda Arābijas naftas rūpniecības objektiem.

Atbildību par šiem dronu triecieniem uzņēmušies Jemenas šīītu hutiešu nemiernieki, taču ASV uzskata, ka aiz tiem stāv Irāna.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu