Viesnīca lidojošajā šķīvītī - ASV uzņēmuma ambiciozā iecere, kas jau tuvākajā desmitgadē varētu kļūt par realitāti (9)

TVNET/CNN
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānuzņēmums no Youtube video

Kopš cilvēces pirmajiem soļiem uz Mēness pagājis pusgadsimts, taču sapnis par Visuma apgūšanu nekur nav pazudis. Kosmosa tūrisma industrija vēl ir tapšanas stadijā - tiek kalti plāni izvizināt maksātspējīgos pasažierus ap Mēnesi un izgudroti citi maršruti, bet kāds uzņēmums plāno jau tuvāko gadu laikā atvērt pirmo viesnīcu kosmosā, kur šos tūristus izmitināt.

ASV uzņēmuma "The Gateway Foundation" iecere ir grandioza: lidojošajam šķīvītim līdzīgs komplekss, kas paceļas debesīs virs zemeslodes. Fon Brauna Rotējošā kosmosa stacija būs pirmais komerciālais kosmosa būvniecības projekts pasaulē, norāda uzņēmums.

Plāni ir ļoti ambiciozi. Komplekss no Zemes varētu pacelties 2025.gadā un vēl divus gadus pēc tam sākt uzņemt viesus, vēsta raidorganizācija CNN.

Kāds cits amerikāņu jaunuzņēmums "Orion Span" paziņojis par līdzīga projekta veidošanu. Luksusa klases kosmosa viesnīcu "Aurora" tas plāno atklāt jau 2022.gadā, taču šis projekts nav tik apjomīgs kā fon Brauna stacija.

"The Gateway Foundation" izveidotajā datorsimulācijā komplekss attēlots kā izplatījumā dreifējošs panorāmas rats ar 24 "vagoniņiem" jeb moduļiem. 

Projekta vecākais arhitekts Tims Alatorre norāda, ka rotācija gaisa kuģī stimulēšot gravitāciju. "Līdzīgi kā griežoties ap savu asi ar ūdens spaini rokās - šķidrums paliks vietā," viņš uzsver. 

Foto: Ekrānuzņēmums no Youtube video

Stacija nosaukta par godu raķešu tehnoloģijas celmlauzim Verneram fon Braunam, kurš vispirms strādāja nacistiskajā Vācijā, bet vēlāk - ASV "Apollo" kosmosa programmā.

Lai arī fon Brauna nacistiskās pagātnes dēļ šāds solis daudziem varētu likt saraukt uzacis, "The Gateway Foundation" to izvēlējās tāpēc, ka stacija balstīta uz raķešu inženiera skicēm, kas tika radītas pirms apmēram 60 gadiem.

Fon Brauna skicēs attēlotais rotācijas princips nav mainīts, norāda Alatorre. Taču kosmosa viesnīcu plānots būvēt no tādiem mūsdienīgiem metālu sakausējumiem, oglekļa šķiedras, ar 3D printēšanas tehnoloģiju veidotām detaļām un modernām palaišanas tehnoloģijām.

Foto: Ekrānuzņēmums no Youtube video

Vairāki uzņēmumi cenšas ielauzties kosmosa tūrisma industrijā, kas - vismaz tās pirmsākumos - būs pieejama tikai pašiem bagātākajiem planētas iedzīvotājiem. Piemēram, britu biznesmeņa Ričarda Brensona kompānija "Virgin Galactic" iecerējusi suborbitālo lidojumu biļetes tirgot par 250 000 ASV dolāru vienai personai.

Fon Brauna stacijas idejas autori savu cenrādi vēl nav atklājuši, taču to sīvākais sāncensis "Aurora" no viesiem grasās iekasēt 9,5 miljonus dolāru. Tiesa gan, projektu vēriens ir atšķirīgs - "Aurora" vienlaicīgi varēs izmitināt 12 viesus, savukārt fon Brauna stacija gatavojas uzņemt 352 viesus, bet nepieciešamības gadījumā atradīs vietu 450 cilvēkiem.

Foto: Ekrānuzņēmums no Youtube video

Kā izskatīsies kosmosa kuģa iekšpusē? Gandrīz tāpat kā labā viesnīcā uz Zemes, atklāj Alatorre. 

Lai kosmosa viesnīca nelīdzinātos futūristiskajiem, sterilajiem interjeriem no zinātniskās fantastikas filmām, tur paredzēts ierīkot mājīgus numuriņus ar paklājiem un mīkstajām mēbelēm. Arī viesnīcas bārs būšot līdzīgs tiem, kas sastopami uz Zemes, taču pa logiem pavērsies neparasts skats.

Foto: Ekrānuzņēmums no Youtube video

Plānots iekārtot arī sporta un izklaides zonu. Sporta spēles būs aizraujošākas kā uz Zemes, jo spēlētāji varēs augstāk palēkties un pacelt smagākus priekšmetus, nekā to varētu izdarīt dzimtajā planētā.

Projekta autori cer izveidot "kosmosa kuģu kultūru" ar sekotājiem visā pasaulē.

"Cilvēki vēlēsies to piedzīvot, jo tas ir kas jauns, interesants un vēl nepieredzēts," saka Alatorre. "Taču "The Gateway Foundation" mērķis ir radīt kosmosa kuģu kultūru, kurā cilvēki dodas kosmosā, dzīvo kosmosā, strādā kosmosā un grib būt kosmosā. Mēs ticam, ka šāds pieprasījums pastāv."

Daļa no lidojošā panorāmas rata "vagoniņiem" tiks atvēlēti zinātnei un pētniecībai.

Alatorre gribētu, lai fon Brauna stacija ir "pirmā viesnīca orbītā", taču pat tad, ja tas neizdosies plānotajā termiņā, kosmosa tūrisma industrijas attīstība neesot apturama. Patlaban viesnīcas projekts vēl ir ļoti agrīnā stadijā, taču šī gada 1.oktobrī plānots uzsākt nākamo posmu - kosmosa kuģa būvniecību uz Zemes.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu