ZM: nav nepieciešams vērtēt PVD darbu pārtikas aprites kontrolē (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Lita Krone/LETA

Lai arī sabiedrībā satraukumu izraisījuši smagi inficēšanās gadījumi Siguldas bērnudārzos, kas, visticamāk, saistīti ar nekvalitatīvas pārtikas nonākšanu pie patērētājiem, Zemkopības ministrija (ZM) neuzskata, ka būtu nepieciešams vērtēt Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) darbu pārtikas aprites kontrolē - dienests pārtikas apritē iesaistīto uzņēmumu pārbaudes veic atbilstoši normatīvu prasībām.

Kā aģentūrai LETA uzsvēra ZM, pirmkārt, esot būtiski ņemt vērā to, ka par pārtikas drošumu ir atbildīgs pārtikas apritē iesaistītais uzņēmums. PVD uzdevums ir pārliecināties, vai uzņēmums ievēro normatīvos noteiktās prasības, kuru mērķis ir nodrošināt nekaitīgas un drošas pārtikas apriti. PVD pārtikas apritē iesaistītos uzņēmumus pārbauda atbilstoši pārbaužu plānam vienu līdz četras reizes gadā, kā arī veic ārpuskārtas pārbaudes.

Ministrijā arī uzsvēra - iekams PVD pabeigs pastiprinātas pārbaudes Siguldas izglītības iestādēs, ir īpaši svarīgi neizdarīt pāragrus secinājumus par izglītības iestāžu, ēdināšanas uzņēmuma, pārtikas ražotāja vai pašvaldības darbu. Tiklīdz tiks pabeigta PVD pārbaude, sabiedrība nekavējoties tikšot informēta par pārbaudēs konstatēto. 

ZM arī norādīja, ka PVD ir mobilizējis visus resursus šo pārbaužu veikšanai, lai iespējami drīz noskaidrotu notikušā apstākļus un iespējamos cēloņus situācijai. No PVD puses ēdināšanas procesi Siguldā esošajās pirmsskolas izglītības iestādēs tiek stingri pārraudzīti, kā arī tiek veikta pastiprināta kontrole, lai novērstu bērnu saslimšanas riskus.

Treškārt, ZM vērsa uzmanību, ka uzņēmumiem, kuru darbība ir attiecināma ar pārtiku saistītu darbību īstenošanā, ir pienākums veikt normatīvos noteiktās darbības, tostarp reģistrēt darbību un ir pienākums ievērot visus normatīvus attiecībā uz pārtikas drošību. Proti, uzņēmumam - arī izglītības iestādēm, ja tas plāno nodrošināt ēdināšanas pakalpojumus, sākot darbību, ir jāreģistrējas PVD. Tieši šādā veidā uzņēmumi, tostarp izglītības iestādes tiek iekļautas PVD uzraudzības objektu reģistrā un nonāk PVD uzraudzībā. 

Ministrijā uzsvēra, ka PVD patlaban pārbauda arī izglītības iestāžu, kuras līdz šim nebija reģistrējušās PVD, ēdināšanas blokus, lai pārliecinātos, ka to darbība neapdraud bērnu veselību.

PVD Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Meistere aģentūrai LETA pastāstīja, ka PVD pārtikas apritē iesaistītos uzņēmumus pārbauda no vienas līdz četrām reizēm gadā. Pērn PVD bija reģistrēti teju 35 000 pārtikas uzņēmumu, kuru pārbaudes veica aptuveni 150 pārtikas inspektoru. Tas nozīmē, ka viens pārtikas inspektors gadā pārbauda aptuveni 200 pārtikas uzņēmumu, neskaitot ārpuskārtas pārbaudes, kurās PVD dodas gadījumos, kad tiek saņemtas sūdzības vai cita informācija. 

Meistere uzsvēra, ka par pārtikas nekaitīgumu un drošumu ir atbildīgs pārtikas apritē iesaistītais uzņēmums. Tam savā darbībā ir jāievēro higiēnas un citas normatīvos noteiktās prasības, neatkarīgi no tā, ir vai nav gaidāma PVD pārbaude.

Kā ziņots, PVD 17. septembrī konstatējis, ka Siguldas pirmskolas izglītības iestādē "Tornīši", kurā audzēkņiem konstatēta akūta zarnu infekcija, ēdināšana līdz šim notikusi nelegāli. Tā nebija reģistrēta PVD, tātad līdz šim ēdināšana tur notikusi nelegāli un ne reizi nav pārbaudīta. Turpinot Siguldas izglītības iestāžu pārbaudes, PVD konstatējis vēl divas dienestā nereģistrētas izglītības iestādes - "Pumpurdārzs" un skola "Baltais flīģelis".

Tāpat konstatēts, ka starp izglītības iestādēm tiek nodrošināta nelegāla pārtikas pārvadāšana, ko veic SIA "Point to Point".

Visos gadījumos, kad konstatēta nereģistrēta darbība pārtikas apritē, ir sāktas lietvedības administratīvā pārkāpuma lietā.

Tāpat LETA jau ziņoja, ka, izmeklējot zarnu infekcijas izplatības cēloni Siguldā, PVD nopietnu higiēnas prasību pārkāpumu dēļ apturējis SIA "Jelgavas augļi" dārzeņu apstrādes ceha darbību.

Veicot pārbaudi kompānijas ražošanas telpās, PVD konstatējis higiēnas prasību pārkāpumus, pārkāpumus, kas saistīti ar produktu izsekojamību, kā arī neatbilstošu uzglabāšanas temperatūru fasētiem dārzeņiem. Nepieciešamo +6 grādu vietā tie uzglabāti +13 grādu temperatūrā.

Tāpat vēstīts, ka līdz 17.septembrim SPKC veiktās šiga toksīnu veidojošās zarnu nūjiņas izraisītās infekcijas jeb STEC uzliesmojuma epidemioloģiskās izmeklēšanas laikā Siguldā zarnu infekcijas simptomi atklāti kopumā 32 cilvēkiem, tostarp 28 bērniem un četriem pirmsskolas izglītības iestāžu darbiniekiem.

SPKC informēja, ka smaga STEC infekcijas komplikācija - hemolītiski urēmiskais sindroms - konstatēta četriem bērniem. STEC infekcija līdz šim laboratoriski apstiprināta trīs saslimušajiem bērniem. Diviem saslimušajiem bērniem STEC infekcija nav apstiprinājusies. Pārējiem slimniekiem laboratoriskās izmeklēšanas rezultāti vēl nav saņemti.

Zarnu infekcijas simptomi konstatēti bērniem un darbiniekiem piecās Siguldas pirmsskolas izglītības iestādēs, kurās ēdinātājs ir "Baltic Restaurants Latvia".

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu