Talibi apliecina atvērtību jaunām sarunām ar ASV (1)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Afganistānas talibu nemiernieku vecākais sarunvedējs paziņojis, ka "durvis ir atvērtas" sarunu atsākšanai ar Vašingtonu, šādu nostāju paužot dažas stundas pēc tam, kad nemiernieku uzbrukumos Afganistānā tika nogalināti vismaz 48 cilvēki.

Šers Mohammads Abass Stanikzai arī aizstāvēja talibu veiktos uzbrukumus, šādi izsakoties saistībā ar ASV prezidenta Donalda Trampa nesen pausto, ka viņš plānotās sarunas ar talibiem atsaucis, jo uzbrukumā Afganistānā bija nogalināts ASV karavīrs.

Runājot ar britu raidsabiedrību BBC, Stanikzai sacīja, ka arī amerikāņi diskusiju gaitā atzinuši, ka ir nogalinājuši tūkstošiem talibu.

Nemiernieki nav izdarījuši neko nepareizu, sarunu gaitā turpinot kaujas, sacīja Stanikzai.

"No mūsu puses mūsu durvis ir atvērtas sarunām," BBC citē Stanikzai teikto.

Tramps septembra sākumā paziņoja, ka ASV miera sarunas ar talibiem tiek pārtrauktas, un kā iemeslu minēja ASV karavīra bojāeju talibu sarīkotā sprādzienā Kabulā.

Pēc tam Tramps paziņoja, ka ASV miera sarunas ar talibiem ir "mirušas" un ka viņš atkal pastiprina karu pret šo grupējumu.

Tomēr Trampa administrācija neslēpj, ka vēlas izvest karaspēku no Afganistānas, un arī ir atstājusi durvis vaļā jauniem centieniem.

Tiesa gan, ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo brīdināja, ka talibiem ir jāapliecina "nopietna apņemšanās", lai sarunas varētu atsākties.

Otrdien teroristam pašnāvniekam uzspridzinoties Afganistāna vidienē prezidenta Ašrafa Gani priekšvēlēšanu mītiņā, tika nogalināti 26 cilvēki. Sprādzienā Kabulā pēc stundas tika nogalināti vēl 22 cilvēki.

Terorakti ar tik lielu nogalināto skaitu kopš sarunu izjukšanas vēl nebija pieredzēti.

Sprādzienos, par kuriem atbildību uzņēmušies talibi, ievainoti vairāki desmiti cilvēku.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu