Jaunā dziedātāja Katrīna Gupalo: "Ir pilnīgi citādāk rakstīt dziesmas latviski – jūties pilnīgi pliks" (2)

Foto: Mārcis Gaujenietis
Elza Jēkabsone
, Izklaides ziņu žurnāliste
CopyDraugiem X Whatsapp

Talantīgā pianiste un dziedātāja Katrīna Gupalo vasaras vidū nāca klajā ar dziesmu un mūzikas video “Svārki?”, kurā fokuss ir sievietes un sievišķība. Intervijā ar TVNET māksliniece atklāti apsprieda šo tēmu, atklājot, kāds ir viņas viedoklis šajā jautājumā, kā arī pastāstīja, ko varam no viņas sagaidīt nākotnē.

Kā tapa dziesmas “Svārki?” videoklips, kurā tik daudz daiļā dzimuma pārstāvju varēja sajusties kā Merilina Monro šajos slavenajos kadros, kur viņai tiek pūsti augšā svārki?

Dziesmas nosaukums ir ar jautājuma zīmi un man ir liels prieks, ka tā ir radījusi jautājumus un likusi aizdomāties. Preses relīzē rakstījām, ka video filmējušās 100 Latvijas skaistākās meitenes. Kas viņas ir vērtējis? Kas to ir nolēmis? Kur ir komisija? Kā tā var? Kādi parametri? Kāpēc mani neuzaicināja? [smejas] Un tas ir tieši tas, ko es gribēju pateikt – ka jebkuras 100 meitenes var būt visskaistākās. Kāpēc jābūt kaut kādai komisijai, kaut kādiem platuma un garuma standartiem? Skaistums ne jau no turienes nāk.

Ja tev acis mirdz, ja tev ir enerģija un draivs, pati esi laimīga ar sevi, tad arī staro, mirdzi un esi skaista!

Filmējot klipu, mums bija 107 dalībnieces. Daudzas no viņām bija dažādu stilu dejotājas, bet bija arī meitenes, kuras vienkārši liktenis saveda kopā ar mani, jo bijām ielikuši sludinājumu sociālajā tīklā “Facebook”. Uzrakstīja daudzas, pat vairāk nekā es gaidīju – visas arī uzaicinājām. Tās, kuras bija drosmīgākās, arī atnāca. Skaidrs, ka daļa bija manas draudzenes un paziņas, bet ir liels prieks, ka pat meitenes, kuras nebija dzirdējušas par mani un manu mūziku atnāca, labi pavadīja laiku un pat sāka dziedāt līdzi! Pats process bija fantastisks... tik skaista tomēr ir cilvēka, sievietes, meitenes būtība.

Visiem bija kaifs par visiem, valdīja tāda kā eiforija. Man bija sajūta, ka varu arī paņemt un aiziet prom, bet viss turpinātos. Es to atcerēšos līdz pensijai, un domāju, ka tā būs arī pārējām dalībniecēm.

Par ko ir šī dziesma?

Dziesma “Svārki?” ir interesanta, jo tai ir vairāki slāņi. Pirmo reizi klausoties tā ir tāda rotaļīga, seksīga, flirtējoša. Bet šī dziesma kaut kādā ziņā dzīvo pati savu dzīvi. Es tikai tagad līdz galam saprotu, cik tās visas tēmas ir dziļas un svarīgas. Video redzams tikai viens vīrietis - viņš ir simbols sabiedrībai, kas visu laiku vērtē, kas ir labi un slikti. Interesanti, ka nekad jau nebūs līdz galam labi – ja esi biznesa sieviete, tad kāpēc tev nav bērnu? Kāpēc tev nav ģimenes? Bet ja tev ir ģimene un bērni, esi nolēmusi tieši tam veltīt savu dzīvi, neiespringt par biznesu, tad, ahā! Tu sēdi mājās un neko nedari! Ir slikti tā vai tā.

Foto: Katrīna Gupalo ar traku ballīti atzīmē jaunā mūzikas videoklipa izdošanu

Laikam jau tiešām nekad nebūs tā, ka nevar atrast, kur piesieties.

Tieši pirms mēs sākām filmēt, biju pie vecmāmiņas un.... mums ģimenē ir stāsts no ļoti, ļoti seniem laikiem. Manas vecmāmiņas vecvecmāmiņa Sofija gribēja būt par dakteri, izmācījās, un tad viņai bija jābrauc praksē. Viņa atnāca mājās pie vīra un 12 gadus vecā bērna priecīga par paveikto, pastāstīja savus plānus, bet mīļotais pateica nē. Viņa uzgāja augšā un pakārās. Nu tā. Es jūtu, ka manos gēnos arī ir šī spītība. Kā var kāds man ko aizliegt?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

When you have to do everything at the same time. Photo by Mom. #office #airalaivinaartists

A post shared by Katrina Gupalo (@katrinagupalo) on

Tu arī izjūti sabiedrības spiedienu uz sevi, šo vērtēšanu?

Jā, diezgan. Bet būtu labi, ja vismaz sievietes un meitenes viena otru atbalstītu, priecātos viena par otru, kad kaut kas sanāk. Tas arī daudz ko dod. Kāda jēga no skaudības un greizsirdības? Mēs visi esam cilvēki. Ko var ņemties?

Vispār, ja esi meitene un kaut ko dari, vēl pie tam dari pati saviem spēkiem, tas ir ļoti interesanti, jo visu laiku ir kādi izaicinājumi. Dažiem ir jautājums par mani – kāpēc es? Nu tāpēc, ka es strādāju no rīta līdz vakaram kā nenormāla! Tāpēc es arī kaut ko tiešām izdaru. Forši, ja dari un vari izdarīt, gala rezultātā citiem radot prieku.

Foto: Katrīna Gupalo ieslida soulmūzikas dīvu Emeliju Sandei 

Šī dziesma bija latviešu valodā – vai tas nozīmē, ka gaidāms arī albums ar dziesmām latviski?

Jau ir radītas citas dziesmas latviešu valodā! Viņas ir gan mājās uz papīra, gan ierakstītas demo versijās. Nākamais singls varētu nākt klajā jau rudenī. Mans pirmais albums bija angliski, tikai ar vienu dziesmu latviski, “Toksiskās sēnes”, kuru sarakstīja kolēģis Jānis Romanovskis. Dziesma “Svārki?” ir pirmā, kuru es pati esmu sarakstījusi šajā valodā. Jānis palīdzēja ar vārdiem, Andrejs Osokins [Katrīnas Gupalo mīļotais vīrietis un pianists – red. piez.] ar mūziku. Ir pilnīgi citādāk rakstīt dziesmas latviski – jūties pilnīgi pliks. Vispār dziesmu rakstīšana kā tāda ir ļoti intīms pasākums, jo tiek izteikts tas, kas ir tevī iekšā.

Ja angliski vēl tomēr ir tas, ka tā nav tava dzimtā valoda, tad latviski tu stāvi centrālajā laukumā kails un visi tevi fotografē.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Coming soon... ?? @gribuvasaru ? @animakeupandstyle ? @krisjanous

A post shared by Katrina Gupalo (@katrinagupalo) on

Intervijās man daļa mūziķu teikuši, ka rakstīt dziesmu vārdus latviski ir ļoti grūti, savukārt citi uzskata, ka nav viegli, var piešauties, jo tā ir baigā specifika.

Jo vairāk es rakstu, jo vairāk man liekas, ka tajā pasākumā ir kaut kāds mistikas elements. Man ir tā – sāku ar tēmu, kas interesē, kas mani emocionāli ietekmē, kas besī, vai vienkārši ar sajūtām, kas ir manī. Kaut kas pamazām sāk vārīties. Pagaidu pāris dienas, un tad tie teksi tādos kā blokos nāk ārā, reizēm kopā jau ar ritmu un melodiju. Kad tas notiek, sēžos pie klavierēm un varu vienā vakarā radīt dziesmu. Bet tai idejai ir jānoformējas līdz galam, citādāk sākas mocības.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Go out. ? @gribuvasaru . #summer #latvia #daydreaming

A post shared by Katrina Gupalo (@katrinagupalo) on

Kā pie tevis atnāca dziesmas “Svārki?” vārdi?

Rotaļājoties. Un es domāju, ka šis vieglums tiešām arī ir jūtams. “Dari man pāri, bet ļauj man arī”. Šīs dziesmas tapšanas ceļš gan bija ilgs un grūts.

Un ko tu dari, kad nav šīs iedvesmas, kas liek tev radīt?

Es esmu netipiska ar to, ka menedžmenta lietās esmu “ļoti stipri iekšā”, cilvēks orķestris, tāpēc man tā īstenībā namaz nav! Drīzāk pietrūkst laika. Kad ir iespēja, tad ņemu un tveru.

Kā ir dzīvot kopā ar vēl vienu mūziķi? Vieglāk, jo viens otru saprotat, vai grūtāk, jo abi esat pārāk līdzīgi?

Gan, gan. Mēs viens otru ļoti labi saprotam un varam arī palīdzēt, kas ir ļoti vērtīgi. Bet jāstrādā arī pie balansa attiecībās, jo mūsu karjeras un māksla abiem ir ļoti svarīga - vienkārši nedrīkst mērīt, kuram tas ir svarīgāk. Tāpēc visu laiku jāmeklē līdzsvars. Es tev un tu man, jāatbalsta.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Saldais pārītis izkūst... #summertime

A post shared by Katrina Gupalo (@katrinagupalo) on

Ar ko tev asociējas vārds mīlestība?

Es teiktu, ka tas ir tāds nereāls savienojums, kurā ir kaisle plus draudzība. Ja nav viens no šiem diviem, tad kaut kas aizies auzās. Ir jābūt patiesiem vienam pret otru savās sajūtās. Ir jāsaka, ko tu gribi.

Kā tu attiecībās atrodi laiku sev?

Mūsu gadījumā tomēr profesija nosaka to, ka ir laiks pašam sev, jo, piemēram, lai es uzrakstītu dziesmu, man vajag, ka mājās neviena nav. Mieru un klusumu. Gribētos vēl izslēgt kaimiņus, bet, diemžēl, tas nav iespējams, [smejas] Man ļoti patīk arī vienkārši staigāt apkārt un klausīties mūziku austiņās. It īpaši gar jūras vai okeāna krastu. Tas visu saliek pa plauktiņiem.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Levitate. Photo @gribuvasaru . #jurmala #trīsosokini #breakfastattiffanys

A post shared by Katrina Gupalo (@katrinagupalo) on

Ko tev patīk klausīties savā brīvajā laikā?

Man tagad ļoti patīk Billija Eiliša. Nu ļoti. Esmu iecienījusi hip-hopu, arī latviešu. Bishop Briggs. Childish Gambino. "DakhaBrakha". “Cigarettes After Sex”. Un jā, es pateikšu skaļi, man patīk arī Monatik! [smejas] Mani ļoti iedvesmo, piemēram, pašmāju “Instrumenti” – tāds spēks aizgrābt lielas masas! Tajos tekstos ir spēks, jumtu ceļ nost. Iedvesmo arī Intars Busulis, Aija Andrejeva, Linda Leen.

Mediju atbalsta fonda ieguldījums no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par materiāla saturu atbild SIA "TVNET". Saturu veidoja Elza Jēkabsone.

Foto: #SIF_MAF2019
Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu