Irānas prezidents: Jemeniešu uzbrukums Saūda Arābijā bija brīdinājums (1)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Jemenas nemiernieku uzbrukums Saūda Arābijas naftas rūpniecības objektiem bija brīdinājums par plašāku karu, atbildot uz ASV atbalstīto Saūda Arābijas militāro intervenci Jemenā, trešdien sacīja Irānas prezidents Hasans Ruhani.

"Jemenieši nav trāpījuši slimnīcai, viņi nav trāpījuši skolai, viņi nav trāpījuši Sanas tirgum. Viņi ir tikai trāpījuši industriālam centram, lai jūs brīdinātu," pēc valdības sēdes sacīja Ruhani.

"Gūstiet mācību no šī brīdinājuma un ņemiet vērā, ka šajā reģionā var būt karš," sacīja prezidents, kā noprotams, vēršoties pie Saūda Arābijas līderiem, kas iztērējuši miljardiem dolāru ASV bruņojuma iegādei.

Jemenas šiītu hutiešu nemiernieki uzņēmušies atbildību par sestdienas triecienu Saūda Arābijā. Tas, kā sākotnēji apgalvoja Rijādas amatpersonas, veikts ar droniem. Kā otrdien sacīja ASV amatpersona, Savienoto Valstu prezidents Donalds Tramps uzskata, ka uzbrukumā tikušas izmantotas arī spārnotās raķetes no Irānas.

Saūda Arābija, kas vairākus gadus karo Jemenā, norādījusi, ka uzbrukumā izmantoti Irānā ražoti ieroči, tomēr Irānu tiešā veidā par uzbrukumu nav vainojusi.

Teherāna vairākkārt noraidījusi Vašingtonas un Rijādas pārmetumus, ka tā apbruņotu Jemenas šiītu nemierniekus.

Hutiešu pārstāvis sestdien paziņoja, ka uzbrukumi bija "legāla atbilde" uz Saūda Arābijas vadīto militāro kampaņu pret nemierniekiem Jemenā.

Jemenā kopš 2014.gada notiek kaujas starp šiītu hutiešu nemierniekiem un prezidentam Abdrabuham Mansūram Hadi lojālo armiju. Karadarbība pastiprinājās 2015.gada martā, kad Jemenas valdību sāka militāri atbalstīt Saūda Arābijas vadīta valstu koalīcija.

Saskaņā ar Pasaules veselības organizācijas (WHO) datiem bruņotajā konfliktā Jemenā kopš Saūda Arābijas un tās sabiedroto iesaistīšanās ir nogalināti vairāk nekā 10 000 cilvēku.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu