Igaunijas "VID" vērtēs uzņēmumus pēc nodokļu režīma ievērošanas kritērijiem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Igaunijas Nodokļu un muitas pārvalde drīzumā plāno sākt uzņēmumus vērtēt atbilstoši tam, cik disciplinēti tie maksā nodokļus, vēsta laikraksts "Postimees". 

Vērtējumā tiks izmantota skala no viens līdz trīs.

Tehniskais risinājums, kas tiek veidots, ļaus nodokļu administratora vērtējumā cita starpā ņemt vērā nodokļu deklarāciju laicīgu iesniegšanu, nodokļu nomaksu noteiktajā termiņā, sodus par nodokļu likumu pārkāpumiem, kā arī maksātnespēju un bankrotus. 

Uzņēmuma pārstāvji elektroniskajā sistēmā  varēs redzēt, vai  kompānijas attiecības ar Nodokļu un muitas pārvaldi ir sakārtotas un par cik uzticamu uzņēmumu nodokļu pārvalde to uzskata, raksta "Postimees". 

Igaunijas Nodokļu un muitas pārvalde cer, ka tāda vērtējuma veidošana palīdzēs uzlabot nodokļu nomaksu un līdz ar to palielināt nodokļu ieņēmumus. 

Plānots, ka pievienotās vērtības nodokļa (PVN) ieņēmumi palielināsies par sešiem miljoniem eiro, ja vismaz 30% no 4573 subjektiem, kas tiek uzskatīti par saistītiem ar PVN riskiem, sāktu izmantot jauno sistēmu un 56% no tiem nākamo 12 mēnešu laikā uzlabotu savu nodokļu nomaksu. 

Instruments arī ļaus padarīt caurskatāmāku konkurences vidi un palīdzēs uzņēmējiem ātri un ērti atrast biznesa partnerus. Lai gan vērtējums automātiski būs redzams tikai konkrētajam uzņēmumam, tas pats varēs izlemt, vai publiskot vērtējumu trešajai pusei. 

Fiziskām personām, bezpeļņas organizācijām un nodibinājumiem nodokļu nomaksas režīma vērtējums netiks sniegts. 

Jaunās sistēmas izstrādes un ieviešanas izmaksas ir 822 445 eiro, kas daļēji iegūti no Eiropas Reģionālās attīstības fonda. Sistēmu izstrādā kompānijas "Nortal" un "Icefire".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu