Latvija varētu pievienoties starptautiskajai kuģošanas drošības koalīcijai Persijas līcī

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Nacionālo Bruņoto spēku (NBS) karavīri. Ilustratīvs attēls.
Nacionālo Bruņoto spēku (NBS) karavīri. Ilustratīvs attēls. Foto: Edijs Pālens/LETA

Latvija ar viena karavīra nosūtīšanu varētu pievienoties ASV vadītajai starptautiskajai kuģošanas drošības koalīcijai Persijas līcī, apliecināja Aizsardzības ministrijas (AM) Militāri publisko attiecību departamenta direktors Kaspars Galkins.

Lai AM pieņemtu lēmumu par militāru iesaisti koalīcijā, nepieciešams valsts kopējs politisks lēmums. Ņemot vērā minēto, patlaban nav zināms, kādā veidā NBS amatpersona varētu iesaistīties koalīcijā, proti, vai karavīrs dienesta pienākumus pildītu uz koalīcijas kuģa vai sauszemes.

AM jau jūlijā atzina, ka Latvija kuģus uz līci nosūtīt nevarētu, jo Jūras spēku rīcībā esošie kuģi neatbilst šāda veida operācijām.

Toreiz Galkins skaidroja, ka ASV Valsts departamentā ir notikusi tikšanās, kuras laikā Latvijas pārstāvim ASV puse ir izteikusi aicinājumu Latvijai iesaistīties Hormuza šauruma aizsardzības koalīcijā. 

ASV šovasar paziņoja par plāniem izveidot koalīciju, kuras uzdevums būtu garantēt kuģošanas brīvību stratēģiski nozīmīgajos Persijas līča ūdeņos. Operācija aptvertu Hormuza šaurumu, Omānas līci un Persijas līci.

ASV meklē sabiedrotos misijai pēc tam, kad Irāna Hormuza šaurumā sagrāba divus ārvalstu naftas tankkuģus. Uz viena no tiem atradās Latvijas valstspiederīgais, kurš gan vēlāk tika atbrīvots.

Saspīlējums reģionā vēl vairāk pieaudzis pēc sestdien notikušajiem dronu triecieniem Saūda Arābijas valsts naftas rūpniecības objektiem. ASV paziņojusi, ka šajos uzbrukumos, domājams, ir vainojama Irāna.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu