Dienvidāfrikā ieviesti ārkārtas pasākumi cīņai ar vardarbību pret sievietēm un ārzemniekiem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X

Reaģējot uz vardarbības vilni pret sievietēm un ārzemniekiem, Dienvidāfrikas Republikā (DĀR) ieviests "ārkārtas rīcības plāns", trešdien paziņojis valsts prezidents Sirils Ramaposa.

"Beztiesiskums saēd mūsu sabiedrības struktūru. Mums jārīkojas tagad, pirms dusmas, bezcerīgums un izmisums aprij mūsu valsti," parlamentā paziņoja Ramaposa.

DĀR jau vairākas nedēļas regulāri notiek uzbrukumi ārzemniekiem un sievietēm.

Vardarbības līmenis pret sievietēm DĀR ir līdzvērtīgs valstīm, kurās plosās karš, bet nesenie uzbrukumi ārzemniekiem izgaismojuši sabiedrībā valdošo neiecietību un neapmierinātību ar ekonomisko situāciju, norādīja Ramaposa.

Daudzi Dienvidāfrikas iedzīvotāji vaino imigrantus lielajā bezdarbā, it sevišķi mazkvalificēto profesiju sektorā, un šādi vardarbības uzliesmojumi valstī notiek ik pa laikam.

Ārkārtas rīcības plāns, kas darbosies nākamos sešus mēnešus, paredz plašāku atbalstu vardarbības upuriem, īpašu tiesu izveidošanu un pasākumus sieviešu ekonomiskās varas palielināšanai.

Ramaposa sacīja, ka valdība sadarbosies arī ar labdarības organizācijām un diasporu, lai cīnītos pret ksenofobiju un neiecietību.

Ramaposa atzina, ka sabiedrībā valda bažas par imigrantu ietekmi uz darba tirgu un saistību ar kriminālajām aktivitātēm, bet norādīja, ka dažu cilvēku nelikumīgās darbības nevar būt pamats, lai vērstos pret visiem ārzemniekiem.

Prezidents brīdināja, ka DĀR ir nonākusi krustcelēs.

"Mūsu rīcība tagad noteiks, vai mēs pacelsimies vai nogrimsim bezdibenī," sacīja Ramaposa.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu