"KPV LV" nolēmusi neatbalstīt ārkārtas situācijas izsludināšanu atkritumu apsaimniekošanas jomā Rīgā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Una Kupruka / LETA

Partijas "KPV LV" Saeimas frakcija nolēmusi šodien neatbalstīt ārkārtas situācijas izsludināšanu Rīgā, informēja frakcijas vadītāja vietnieks Ēriks Pucens.

Viņš uzsvēra, ka partija uzticas Konkurences padomes argumentiem un atbalstīs tās rekomendācijas neizsludināt ārkārtas situāciju galvaspilsētā. "Jāuzsver, ka Konkurences padome ir partijas ministra Ralfa Nemiro vadītās Ekonomikas ministrijas pakļautībā esošā iestāde. Turklāt partijas frakcija ar savu balsojumu vēlas norādīt, ka Rīgas domei ir pašai jāuzņemas atbildība par saviem lēmumiem, nevis jāveido precedents, iesaistot valdību tās gadiem ilgi "ievārītas putras izstrēbšanā"," uzskata Pucens.

Jau ziņots, ka Saeimas deputāti šodien lems par ārkārtējas situācijas atkritumu apsaimniekošanas jomā Rīgā pamatotību.

Kā liecina aģentūras LETA apkopotā informācija, Saeimas vairākums ārkārtas situāciju atkritumu apsaimniekošanas jomā Rīgā, visticamāk, atbalstīs, un tas varētu notikt ar opozīcijas deputātu iesaistīšanos.

Patlaban no koalīcijas partijām atbalstīt ārkārtējo situāciju plāno partiju apvienības "Attīstībai/Par!" un "Jaunās vienotības" (JV) deputāti, bet nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK par savu pozīciju vēl nav lēmušas, to plānojot darīt īsi pirms Saeimas sēdes sākuma.

Opozīcijā esošās partija "Saskaņa", kā arī Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) ārkārtējo situāciju atkritumu apsaimniekošanā atbalstīs.

Jau ziņots, ka no 15.septembra Rīgā atkritumus izved pēc ārkārtas situācijas pagaidu plāna.

Rīgas pilsētas pašvaldība un SIA "Getliņi EKO" noslēdza 686,3 miljonu eiro vērtu vienošanos par Rīgas pilsētas sadzīves atkritumu apsaimniekošanu publiskās-privātās partnerības ietvaros ar SIA "CREB Rīga", kuru izveidoja divi vides pakalpojumu sniedzēji - "Clean R" un "Eco Baltia vide".

Atbilstoši publiskās-privātās partnerības procesam konkursa uzvarētājam no 15.septembra bija jānodrošina Rīgas sadzīves atkritumu apsaimniekošanu turpmākos 20 gadus. Jūnija sākumā "Getliņi EKO" un "CREB Rīga" reģistrēja kopsabiedrību "Rīgas vides pakalpojumi", taču vēlāk uzņēmums mainīja nosaukumu, pārtopot par "Tīrīga".

Savukārt Konkurences padome (KP), pamatojoties uz aizdomām par iespējamu līguma par Eiropas Savienības darbību 102.pantā noteiktā dominējošā stāvokļa ļaunprātīgas izmantošanas aizlieguma pārkāpumu, ierosināja pārkāpuma lietu pret Rīgas pilsētas pašvaldību un "Getliņi EKO". Lai lietas izpētes laikā atkritumu apsaimniekošanas tirgū Rīgā saglabātu konkurenci, KP pieņēma lēmumu noteikt pagaidu noregulējumu, kas tostarp aptur noslēgto koncesijas līgumu.

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija šonedēļ neatbalstīja rīkojuma projektu par ārkārtējo situāciju atkritumu apsaimniekošanu Rīgā.

Galīgais lēmums vēl jāpieņem Saeimai, kuras kompetencē ir lemt par ārkārtējās situācijas pamatotību pēc tam, kad tādu jau izsludinājusi valdība. Ja Saeimas lēmums būs negatīvs, attiecīgais valdības lēmums zaudēs spēku un saskaņā ar to ieviestie pasākumi nekavējoties tiks atcelti. 

KP pārstāvis komisijā skaidroja, ka situācija ir atrisinājusies, atkritumi ir izvesti, līdz ar to ārkārtējai situācijai patlaban nav pamata.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) pārstāve Anda Ozola lūdza deputātus apstiprināt ārkārtējo situāciju, ņemot vērā jautājumu par spēkā neesošiem atkritumu apsaimniekošanas līgumiem.

Nonākot līdz balsojumam par sagatavoto rīkojuma projektu, deputātu balsis sadalījās vienādi - pieci parlamentārieši balsoja par rīkojuma projektu, bet pieci - pret. Arī pēc atkārtota balsojuma rezultāts nemainījās.

Pret rīkojuma projektu balsoja partijas "KPV LV", Jaunās konservatīvās partijas (JKP) un nacionālās apvienības "Visu Latvijai"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK deputāti.

Par rīkojuma projektu balsis atdeva "Attīstībai/Par!", partiju apvienības "Jaunā vienotība", Zaļo un zemnieku savienības, kā arī partijas "Saskaņa" deputāti. Vairāki "Saskaņas" deputāti gan sēdes laikā komisijas telpu pametuši.

Par ārkārtēju situāciju atkritumu apsaimniekošanā Rīgā ceturtdien lems Saeima.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu