Saistībā ar skolēnu brīvpusdienu finansēšanas modeļa maiņu Liepājas mērs pārmet VARAM solījumu neturēšanu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Liepājas domes priekšsēdētājs Jānis Vilnītis.
Liepājas domes priekšsēdētājs Jānis Vilnītis. Foto: Ieva Leiniša/LETA

Saistībā ar skolēnu brīvpusdienu finansēšanas modeļa maiņu Liepājas mērs Jānis Vilnītis (LRA) Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai (VARAM) pārmet solījumu neturēšanu, jo vēl augustā Liepājas dome no ministrijas esot saņēmusi vēstuli ar apliecinājumu, ka nav plānots uzlikt pašvaldībām jaunas funkcijas, taču nepilnu mēnesi vēlāk tas tomēr izdarīts.

Intervijā "Rietumu radio" Vilnītis skaidroja, ka jautājums par jaunu funkciju uzlikšanu pašvaldībām ticis uzdots saistībā ar administratīvi teritoriālo reformu. "Izrādās, ka esam trāpījuši desmitniekā, jo pavisam neilgi pēc vēstules mēs redzam, kā funkciju uzliek to, pie kā valsts ir pieradinājusi Latvijas iedzīvotājus ilgus gadus," sacīja Vilnītis. "Sanāk kā [Antuāna de] Sent-Ekziperī "Mazajā princī", ka mēs vairs neesam atbildīgi par to, ko mēs pieradinām."

Vilnītis norādīja, ka tā sākotnēji bijusi valdības ideja, un tieši valdība esot pieradinājusi sabiedrību, ka pirmo četru klašu skolēni visā valstī tiek ēdināti bez maksas.

"Tagad to uzliek uz pašvaldībām, liekot pašvaldībām meklēt naudu, pēc lielām diskusijām atrodot 50% it kā pretimnākšanu," sacīja Vilnītis. "Neredzu šeit ne loģiku, ne ētiku."

Vilnītis atzina, ka pašvaldības varētu rūpēties par jaunāko klašu skolēnu ēdināšanu, taču viņš lūdzis valdību pārņemt atpakaļ algu maksāšanu pirmsskolas izglītības pedagogiem, kā tas bijis pirms krīzes, tomēr lūgums nav ņemts vērā.

"Mums ir ļoti maz iespēju mainīt šo lēmumu - ja piecas partijas ir nolēmušas, tad mums liks to izpildīt," sacīja Vilnītis.

Viņš gan norādīja, ka ir jāgaida nākamā gada budžeta pieņemšana, kad "mēs precīzi ieraudzīsim, ko dod valsts un ko mums kā pašvaldībām ar likuma spēku uzdod". "Kamēr tas tā nav, mēs varam tikai argumentēti diskutēt, piekrist, nepiekrist," sacīja Vilnītis.

Kā ziņots, šonedēļ valdībā apstiprināts protokollēmums par 2020.gada valsts budžeta prioritātēm, kurā paredzēts, ka no jaunā gada skolēnu brīvpusdienu izmaksas tiks segtas gan no valsts, gan pašvaldību budžetiem, proti, valsts un pašvaldības proporcionāli sadalīs brīvpusdienu izmaksas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu