Kaljulaida un Helme saiet ragos par bezvīzu režīmu ar Ukrainu (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Igaunijas prezidente Kersti Kaljulaida un Igaunijas iekšlietu ministrs Marts Helme
Igaunijas prezidente Kersti Kaljulaida un Igaunijas iekšlietu ministrs Marts Helme Foto: Sipa/AFP/Scanpix

Igaunijas prezidente Kersti Kaljulaida aicinājusi Ukrainu nesatraukties par iekšlietu ministra Marta Helmes pausto ieceri atcelt bezvīzu režīmu starp Igauniju un Ukrainu, norādot, ka Helmes vadītā Konservatīvā tautas partija (EKRE) ir jaunpienācēja valdībā, tādēļ tai jāpiedod nekompetence. 

"Vispirms jāteic, ka tā ir jauna partija, kura pirmo reizi ir valdībā, un mums ir jāpiedod viņiem nekompetence. Galu galā, bezvīzu režīms ir noslēgts starp Eiropas Savienību (ES) un Ukrainu, nevis starp Ukrainu un Igauniju, un, domāju, ka ar tādu atbildi pietiek," Kaljulaida atbildējusi uz interneta laikraksta "Ukrainska pravda" žurnālista jautājumu, vai Ukrainas pilsoņiem vajadzētu bažīties par Helmes ierosinājumu. 

"Mūsu ārlietu ministrs ļoti ātri reaģēja uz to, sakot, ka mēs nemainīsim savu pieeju bezvīzu režīmam ar Ukrainu. Varat par to būt pārliecināti," piebildusi Igaunijas prezidente. 

"Tomēr vienlaikus mums ir jārunā skaidra valoda: daudzi Ukrainas pilsoņi Igaunijā ierodas ar pagaidu darba atļaujām, un mums, protams, ir jādomā arī par to, kā garantēt tiesības un iespējas tiem Ukrainas pilsoņiem, kas, vēlreiz uzsvēršu, pie mums dzīvo īslaicīgi. Jo iespējas saņemt pastāvīgas uzturēšanās tiesības Igaunijā nav vienkārši, kvotas ir nelielas," viņa klāstīja. 

"Iespējams, ar laiku ekonomikas struktūra mainīsies, un mēs būsim atvērtāki arī darbaspēka migrācijai, tiem, kas ierodas uz ilgu laiku," pieļāva Kaljulaida. 

Jau vēstīts, ka pagājušajā nedēļā izskanēja, ka Helme cenšas noskaidrot, vai ir iespējams atcelt bezvīzu režīmu Ukrainas pilsoņiem, kas pēdējā laikā masveidā ierodas Igaunijā. 

Viņš sacījis, ka EKRE līderi jau iepriekš brīdinājuši, ka, tiklīdz Ukraina iegūs bezvīzu režīmu ar Eiropas Savienību (ES), tā kļūs par Trojas zirgu. 

"Trojas zirgs cita starpā arī Krievijai, jo tie, kas šurp brauc ir ne tik daudz ukraiņi, cik krievi no Ukrainas austrumiem, pārkrievojušies ukraiņi vai vienkārši homo soveticus. Šis migrācijas spiediens no austrumiem pie mums ir ļoti spēcīgs, un tas turpina palielināties," uzsvēris Igaunijas iekšlietu ministrs.  

Helme paudis uzskatu, ka pilnībā izskaust migrāciju neizdosies, bet Igaunijai ir jābūt iespējai izlemt par to, cik daudz, uz cik ilgu laiku un ar kādiem nosacījumiem tiek ielaists valstī. 

Savukārt Igaunijas ārlietu ministrs Urmass Reinsalu uzsvēris, ka bezvīzu režīmu ar Ukrainu Igaunija nevar atcelt un tas arī nebūtu valsts interesēs. 

ES bezvīzu režīmu ar Ukrainu ieviesa 2018.gada 11.jūnijā. Šīs valsts pilsoņi bez vīzas ES teritorijā var uzturēties līdz 90 dienām 180 dienu periodā. 

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu