Ekstrēmistu magnēts: Bangkokas spoku debesskrāpis

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Instagram/f_a_m_e

Pamestas ēkas un graustus mēdz uzskatīt par pilsētas sejas bojātājiem un kauna traipu, taču Bankokas slavenais spoku tornis jau kopš 90. gadiem ir bijis slavens ekstrēmistu magnēts un to daudzi uzskatīs par eksotisku pilsētas izklaidi. Pēc kāda traģiska negadījuma, ēkas īpašnieki ir anulējuši aizliegumu iekļūt ēkā, bet tā vietā nodrošinājuši iekļūšanu gida pavadībā. 

Bankokas Sathornas tornim būvniecība sākās 1990. gadā un tam dekādes beigās vajadzēja kļūt par 47 stāvu luksusa daudzdzīvokļu māju ar 600 apartamentiem. Kad augstceltnes kompleksa būvniecība tuvojās beigām, proti, 80% no tā tika pabeigti, 1997. gadā sākās Āzijas finanšu krīze un ēka palika bez saimniekiem un nu pašā pilsētas centrā stāvēja 185 metrus augsts ēkas skelets. Jāpiebilst, ka šīs pašas ēkas dvīnis - Štata tornis, kas atrodas vien dažus kilometrus tālāk no bēdīgi slavenā debesskrāpja, gan piedzīvo kardināli pretēju likteni. 247 metrus augstā ēka ir lielākā celtne Dienvidāzijā un ir viena no populārākajām luksusa viesnīcām pilsētā, turklāt tā ir redzama arī Holivudas filmā "Paģiras 2". 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @justwandershot on

Pēc liktenīgās krīzes, nepabeigtā ēka sāka lēnām ieņemt biedējoša spoku nama tēlu. Taču tas tikai un vienīgi piesaistīja ekstrēmistus un pamesto celtņu "pētniekus". Tomēr līdz ar skaistu fotogrāfiju tīkotājiem un grafiti māksliniekiem, šeit nereti uzradās narkomāni un pašnāvnieciski noskaņoti cilvēki un līdz pat 2014. gadam šeit nelaiķu atrašana nebija nekas pārsteidzošs - ne velti šo vietu vietējie uzskata par apsēstu. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ≋?‌?‌???????????≋ (@filmky.jp) on

2014. gadā patvaļīga ēkas apskate beidzās - gada nogalē, 5. decembrī, kāds taizemiešu fotogrāfs rīta agrumā devās uzņemt saullēkta fotogrāfijas no Bangkokas torņa augšējiem stāviem. Taču 43 stāvā fotogrāfu sagaidīja baismīgs skats - tur bija pakāries kāds jaunietis no Zviedrijas. Pēc šī nelaimīgā atgadījuma ēku sāka daudz nopietnāk uzraudzīt un sodīja pārkāpējus, taču tas tik un tā netraucēja bezpajumtniekiem, narkomāniem un karstgalvjiem iekļūt pamestajā debesskrāpī - vienā nedēļas nogalē šajā ēkā klaiņoja pat simtiem ekstrēmistu un fotogrāfu. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Oliver von Hanxleden (@ol.von_h) on

Lai apturētu ekstrēmistus, ēkas īpašnieki nāca klajā ar drošu metodi, kā ļaut skaisto bilžu tīkotājus apmeklēt pamesto Sathornas torni, tādējādi samazinot nelegālos apmeklētājus. Jau dažus mēnešus pēc 2014. gada liktenīgā gadījuma, ēkas īpašnieks māju vēl pamatīgāk nožogoja un to atvēra tūristiem - dienas laikā par maksu pamesto ēku fani drīkst izstaigāt debesskrāpi gida pavadībā, bet naktīs ēku apsargā vairāki sargi. Patlaban šī ir ārkārtīgi populāra vieta fotogrāfiem un tūristiem, taču vietējie šeit kāju sper reti: daudzi uzskata, ka tā ir nolādēta, jo, iespējams, ir uzbūvēta uz senām kapenēm, bet pašu ēku pārņēmuši pēdējos gados aizgājušo gari. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Queen$ Paper Chaser (@f_a_m_e_) on

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tom Metcalfe ?? (@meters94) on

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Toby Segar • Team Storror (@tobysegar) on

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu