Zakatistovs: Šī valdība mainīs pieeju, kādā veidā tiek apkarota ēnu ekonomika

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ieva Leiniša / LETA

Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) vadītā valdība mainīs pieeju, kādā veidā tiek apkarota ēnu ekonomika, uzsvaru liekot uz problēmu sistēmisku risināšanu, pēc ceturtdien notikušās ēnu ekonomikas apkarošanas padomes sēdes žurnālistiem solīja Finanšu ministrijas (FM) parlamentārais sekretārs Atis Zakatistovs (KPV LV).

Viņš stāstīja, ka šodien notika šīs valdības pirmā ēnu ekonomikas apkarošanas padomes sēde, kurā tika kritiski izskatīts iepriekšējo valdību paveiktais ēnu ekonomikas apkarošanā, kā arī tika skarts veids, kādā ēnu ekonomikas apkarošana tika komunicēta sabiedrībai.

"Man nav kritisks vērtējums [par patlaban spēkā esošo ēnu ekonomikas apkarošanas plānu], bet iepriekš valdības strādāja atšķirīgi. Līdz šim ēnu ekonomikas apkarošana bija vērsta uz uzņēmējdarbības vides uzlabošanu, kas sabiedrībai nav tik viegli saprotams. Ja vēlamies būtiski samazināt ēnu ekonomiku, mūsu rīcībai ir jābūt sabiedrībai saprotamai, kas nozīmē skaidri definēt problēmas un tās risināt," skaidroja FM parlamentārais sekretārs.

Lai vieglāk būtu koordinēt ēnu ekonomikas apkarošanas pasākumus, katra ministrija izvirzīs vienu cilvēku, kurš būs atbildīgs par ēnu ekonomikas apkarošanu. Paredzams, ka ministrijas kopīgi identificēs kādu konkrētu problēmu un meklēs tai risinājumu. 

Nākamajā ēnu ekonomikas apkarošanas padomes sēdē puses varētu vienoties par konkrētu jomu, kurai pievērst pastiprinātu uzmanību. Zakatistovs piebilda, ka patlaban notikušas sarunas par divām jomām - būvniecību un nodarbinātību.

Ēnu ekonomikas apkarošanas padome tika izveidota 2014.gadā. Padome ir koordinējoša institūcija, kuras mērķis ir ēnu ekonomikas apkarošanas jomā koordinēt un uzraudzīt atbildīgo institūciju - valsts pārvaldes iestāžu un nevalstisko organizāciju - darbību.

Padomes sastāvā darbojas Ministru prezidents, kurš ir arī padomes priekšsēdētājs, ministri, kā arī ģenerālprokurors, Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieks, Valsts darba inspekcijas direktors, Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektors, Valsts policijas priekšnieks, Veselības inspekcijas vadītājs, Latvijas Darba devēju konfederācijas prezidents, Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēdis, Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības priekšsēdētājs un Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras prezidents.

Ēnu ekonomikas apkarošanas padome 2016.gada jūnijā apstiprināja valsts iestāžu darba plānu ēnu ekonomikas ierobežošanai 2016. līdz 2020.gadam. Plānā iekļauti pasākumi, kas vērsti uz ēnu ekonomikas apkarošanu Latvijā, kā arī noteikti termiņi, kādos pasākumi jāīsteno.

Padomes sēdes nenotiek regulāri, bet tās tiek sasauktas pēc nepieciešamības.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu