Brante: pat ja viņš aizmirsa nopirkt ziedus vai viņa noskrāpēja auto, atvadoties iedodiet buču. Dzīve ir neparedzama.

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Ieva Brante
Ieva Brante Foto: Publicitātes foto

Runāt par nāvi, šķiršanos vai smagu saslimšanu ne vienmēr ir viegli, tomēr tas ir veselīgi un pat nepieciešami. Cilvēks nekad nebūs sagatavots visām dzīves situācijām, bet ir būtiski apzināties riskus un neļauties ilūzijām “ar mani un maniem tuviniekiem nekas slikts nevar notikt”. Reālistiska un ilgtermiņa domāšana palīdz iegūt sirdsmieru un apziņu, ka esi gatavs pat sliktākajam scenārijam. Vai spējam racionāli apzināties dažādos scenārijus un tiem sagatavoties? Vai esam izdarījuši visu, kas iespējams, lai ģimenes locekļi justos drošībā, ja notiek kas neplānots?

Nejauc prātu kopā ar sirdi

Par ”bailīgajām” tēmām nav nepieklājīgi runāt, un, to darot, tā noteikti nav nelaimes piesaukšana, bet gan ilgtermiņā domājoša cilvēka sagatavošanās neparedzamajam. Pastāv šaura robeža starp dzīvošanu “šeit un tagad” un domāšanu par to, kas notiks “rīt”. Tāpat ir svarīgi apzināties, ka ne viss ir tikai melns un balts, jāmācās sabalansēt savas vērtības, uzskatus un iegribas, domājot soli uz priekšu. Nereti problēmas sākas, piemēram, pēc tuvinieka nāves. Nākas atbildēt uz jautājumiem: kā situāciju risināt finansiālā ziņā, kam un kāds mantojums pienākas, ko iesākt un pie kā ķerties klāt, lai nokārtotu formalitātes?

Jāsaprot, ka laulības līgums, mantojuma dokumentācija, dzīvības apdrošināšana ar uzkrājuma veidošanu ir ierasta, normāla un veselīga prakse laulībā, ģimenē. Mīlestība ir mīlestība, un likums ir likums, tāpēc nevajag jaukt prātu kopā ar sirdi, bet plānot savu dzīvi ar skaidru prātu.

Nelaimes gadījumā tuvinieki saskaras ar jauniem uzdevumiem, kurus ne vienmēr ir gatavi risināt. Domājot par sev svarīgajiem cilvēkiem, laicīgi nenokārtoti jautājumi emocionālās un bezcerīgās situācijās rada papildu stresu. Piemēram, ja piedzīvota vecāka nāve, bērniem ir daudz kas jārīko, jākārto juridiski jautājumi un jāspēj nodrošināt finansiālos izdevumus.

Ja vecāki ir to apzinājušies savlaicīgi, ir nobrieduši, ka šāda X diena var pienākt, un ir veikuši “sagatavošanās darbus” – apdrošinājušies, veidojuši uzkrājumus, sastādījuši testamentu, bērniem būs krietni vieglāk tikt galā ar krīzes situāciju.

Piemēram, savlaicīga apdrošināšana un uzkrājumu veidošana var palīdzēt vieglāk tikt pāri negaidītai situācijai, tādējādi ietaupot daudz enerģijas finansiālo jautājumu risināšanai. Domāt un runāt par neparedzamām situācijām nav ne labi, ne slikti. Tā ir sevis apzināšanās un pasaules kārtības pieņemšana.

Kā rīkoties, ja esi piedzīvojis krīzes situāciju?

Ir reizes, kad dzīve mums piespēlē situācijas, kurām mēs neesam gatavi. Lai nepazaudētu pamatu zem kājām, ir vērts paturēt prātā trīs lietas:

1) Ja notiek nelaime, mēs kļūstam ļoti trausli, emocionāli, un šīs izjūtas ir dabiskas, bet būtiski ietekmē spēju racionāli domāt un plānot lietas.

Lai emocijas neņemtu virsroku un mēs nekļūtu haotiski, jāveido darāmo darbu saraksts: kas ir tās lietas, kuras ir jānokārto, kādi būs mani turpmākie soļi, lai risinātu situāciju.

2) Jebkuram ir nepieciešams atbalsts – uzmeklē cilvēkus, kuri nesenā pagātnē ir piedzīvojuši līdzīgu situāciju. Viņi tam jau ir gājuši cauri, zina ko un kur meklēt, kā rīkoties, tādējādi sniedzot gan praktisku, gan emocionālu atbalstu – Tu neesi uz šīs pasaules viens!

3) Nebaidies lūgt palīdzību. Tu nekļūsi nevienam par parādnieku, un tas ir tikai cilvēcīgi atzīt – jā, man šobrīd ir grūti, un man ir nepieciešama palīdzība.

Vai esi izdarījis visu, ko varēji?

Nobeigumā aicinu ikvienu pārdomāt sev un ģimenei būtiskos nākotnes jautājumus jau šodien. Cilvēku dabā ir noslinkot vai atlikt sarunas un formalitātes uz ērtāku, piemērotāku vai aktuālāku brīdi, kas tā arī var nepienākt. Vai esi izdarījis visu, kas ir tavos spēkos, lai pasargātu sev mīļos? Varbūt vari izdarīt vēl kaut ko, lai parūpētos par ģimenes nākotnes drošību situācijās, kuras nevar ieplānot? Tu esi tas, kurš var pieņemt apzinātus lēmumus savam sirdsmieram.

Paturot prātā neprognozējamo, aicinu sev ikdienā atgādināt par būtiskāko.

Pat ja vīrs aizmirsis nopirkt ziedus kāzu gadadienā, ja sieva noskrāpējusi ģimenes auto vai bērna istaba izskatās pēc kara lauka – vienmēr pirms došanās savās dienas gaitās, iedodiet viens otram buču un apskaujieties! Dzīve ir neparedzama, un nekad nevar zināt, kurā brīdī kaut kas var notikt.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu