Latvijas īres cenas neatbilst algām: kā ir pārējās Baltijas valstīs? (11)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pixabay

Aplūkojot Rīgas dzīvokļu piedāvājumus, nākas vien nokārt galvu - sava maka biezumam un prasībām atbilstošu mājokli atrast neizdevās un nav izdevies jau vairākus mēnešus. Šāda situācija pēdējā laikā ir piemeklējusi daudzus, kas iecerējuši mainīt dzīvesvietu.  Vadoties pēc Igaunijas uzņēmuma “RIA.com Marketplaces” apkopotās informācijas, vidēja izmēra dzīvokļa īres cena Rīgā ievērojami apsteidz Viļņu un arī Tallinu. 

Rīgā no nekustamo īpašumu vietnē city24.lv kopumā 828 ilgtermiņa īrei pieejamajiem īpašumiem, lielākā daļa jeb 706 īpašumi ir platībā virs 50 m², un īrei pieejami tikai 59 dzīvokļi platībā līdz 35 m². Īres cenas labā stāvoklī esošiem mazajiem dzīvokļiem platībā līdz 35 m² sākas no vidēji 200 līdz 250 eiro, taču prestižā rajonā pilsētas centrā var sasniegt pat 850 eiro mēnesī vai pat vairāk. Savukārt no kopumā 828 īrei pieejamajiem dzīvokļiem tikai 91 dzīvoklis ir vidēja izmēra – platībā no 50 līdz 60 m², un to īres cena svārstās no vidēji 250 līdz pat 1200 eiro mēnesī. Jāņem vērā, ka lētākie dzīvokļi bieži vien ir dzīvošanai neadekvātā stāvoklī - tos klāj vecas tapetes, virtuvē ir ierīkota duša un šo telpu no koridora var nošķirt ar aizvelkamu aizkaru. Ja sludinājumā alksti saskatīt remontētu dzīvokli bez padomju laika elpas un nesagruvušu tualeti, tad jārēķinās ar krietni augstāku summu - sākot no 350 eiro. Ja ņemam vērā faktu, ka Latvijā minimālā alga ir 430 eiro, tad samērā pieklājīga dzīvokļa īrēšana daudziem ir neaizsniedzams sapnis.  

Foto: Ekrānuzņēmums no city24.lv

Igaunija Baltijas valstu vidū izceļas ar īpaši lielu pieprasījumu pēc platības ziņā maziem dzīvokļiem, un arī to piedāvājums ir lielāks nekā, piemēram, Rīgā. No nekustamo īpašumu vietnē city24.ee ilgtermiņa īrei pieejamajiem 1400 nekustamajiem īpašumiem, aptuveni puse ir dzīvokļi ar platību līdz 50 m². Bet 340 īpašumi ir platībā zem 35 m². Šāda labā stāvoklī esoša dzīvokļa cena Tallinā svārstās ap 450 eiro mēnesī, kas būtu pielīdzināms Rīgas īres dzīvokļu tirgum, bet te ir jāņem vērā algas aspekts - šeit minimālā alga ir 540 eiro, bet vidējā - 1291 eiro. 

Foto: Ekrānuzņēmums no city24.ee

Savukārt Viļņā, saskaņā ar tīmekļa vietnes aruodas.lt datiem, šobrīd tiek izīrēti 2200 īpašumu. No tiem 275 ir maza izmēra mājokļi, kuru platība nepārsniedz 35 m². Cenas ir zemākas nekā Tallinā un Rīgā, un remontētu mazas platības dzīvokli Viļņā var izīrēt ap 200 eiro mēnesī. Savukārt 50 m² liels dzīvoklis Viļņā izmaksā ap 500 eiro mēnesī. Arī šīs kaimiņzemes minimālā alga ir krietni lielāka nekā Latvijas alga - tie ir 555 eiro mēnesī, bet jau no nākamā gada - tie būs 607 eiro mēnesī pēc nodokļu nomaksas.   

Foto: Ekrānuzņēmums no aruodas.lt

Balstoties uz “RIA.com Marketplaces” apkopoto informāciju, pieprasījums pēc īres dzīvokļiem Baltijas valstu galvaspilsētās strauji pieaug. Lielākais pieprasījums ir manāms rudens mēnešos, kad pilsētās uz neilgu laiku ievācas Erasmus apmaiņas programmas studenti, bet jaunieši no mazpilsētām dodas studēt uz lielākajām pilsētām. 

Ņemot vērā augsto pieprasījumu, nekustamo īpašumu attīstītāji Baltijas valstu galvaspilsētās pēdējā laikā attīsta jaunus nekustamo īpašumu projektus, kuri paredzēti nevis pārdošanai, bet gan izīrēšanai. Piemēram, Tallinā īstenoti jau vairāki šādi projekti, pārbūvējot un atjaunojot bijušo ražotņu ēkas. Īres cenas vienā šādā projektā Tallinas ziemeļu rajonā sākas no 395 eiro mēnesī par vienistabas dzīvokli, 519 eiro – par divistabu dzīvokli un 699 eiro – par trīsistabu dzīvokli. Diemžēl Latvijā šāda veida ēkas ir celtas tikai Valmierā. Tur 46 kvadrātmetru plašs dzīvoklis mēnesī izmaksā aptuveni 239 eiro.  

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu