Jakutijas šamani nogādājuši psihiatriskajā slimnīcā (3)

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānuzņēmums

Jakutijas šamanis Aleksandrs Gabiševs, kurš pusgadu kājām gāja uz Maskavu, lai gāztu Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, pēc aizturēšanas nosūtīts uz psihiatrisko slimību, vēsta Krievijas medijs “Meduza”.

Kā ziņots, Gabiševs tika aizturēts 19.septembrī uz Burjutijas un Irkutskas apgabala robežas. Pašpasludinātais šamanis bija nogājis apmēram trešdaļu ceļa no dzimtās Jakutskas uz Maskavu.

Maskavu viņš plānoja sasniegt 2021.gadā.

Pēc aizturēšanas tika paziņots, ka Gabiševs tiks nogādāts atpakaļ Jakutijā. Burjatijas policija ceturtdien pavēstīja, ka viņš tiks nosūtīts atpakaļ uz dzimto reģionu, kur viņš tiekot meklēts par kādu noziegumu.

Kā piektdien paziņoja Jakutijas amatpersonas, psihiatriskajā slimnīcā teiks veikts Gabiševa psiholoģiskā stāvokļa novērtējums un nepieciešamības gadījumā sniegta kvalificēta palīdzība.

"Gabiševs šodien nosūtīts uz republikas psihiatrijas klīniku," kur viņam veiks "ekspertīzes procedūras", paziņojusi Jakutskas veselības ministrija.

"Ja pacientam tiks atklātas pataloģijas, esam gatavi sniegt kvalificētu medicīnisko palīdzību," piebilsts paziņojumā.

Opozīcija ir apsūdzējusi varasiestādes par "soda psihiatrijas" izmantošanu. Šāda taktika padomju laikos plaši tika izmantota pret politiskajiem disidentiem, kurus uz klīnikām nosūtīja ar šizofrēnijas vai paranojas diagnozēm.

8000 kilometrus garo ceļu uz Maskavu Gabiševs sāka šā gada martā. Ceļā viņš vilka līdzi ratiņus, kuros ir saliekama jurta, guļammaiss un krāsniņa. Dienā viņš veica aptuveni 20 kilometrus.

“Aizdzīt Putinu vajag – un viss. [..] ja vajadzēs, arī spēku lietosim,” iepriekš izteicies šamanis.

Gabiševa aizturēšanu un nogādāšanu psihiatriskajā slimnīcā komentējis arī Krievijas opozīcijas līderis Aleksejs Navaļnijs.

Viņš tviterī paudis viedokli, ka Putins nobijies no šamaņa un pavēlējis viņu iespundēt psihiatriskajā slimnīcā.

Navaļnijs atgādina, ka līdzīgi pret disidentiem vērsušies arī Padomju Savienības drošības dienesti, jo cilvēku psihiatriskajā slimnīcā var bez tiesas sprieduma vai krimināllietas var turēt faktiski neierobežotu laiku.

Pēc Gabiševa aizturēšanas viņa atbalstītāji internetā publicēja video, kuros redzams, ka atlikusī grupa turpina ceļu. Viņiem rokās ir karogi ar šamaņa attēlu un saukli "Šamaņa ceļš: Atdot Krievijai brīvību".

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu