Pirms lauzt līgumu ar "Baltic Restaurants Latvia", Siguldas pašvaldība gaidīs SPKC atzinumu par infekcijas cēloni

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pixabay

Pirms lauzt līgumu ar SIA "Baltic Restaurants Latvia", kas sniedz skolēnu ēdināšanas pakalpojumus 12 Siguldas novada izglītības iestādēs, pašvaldība gaidīs Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) atzinumu par infekcijas cēloni, informēja Siguldas novada pašvaldības Sabiedrisko attiecību pārvaldes vadītājas vietniece Sindija Brikmane.

Lai pieņemtu pamatotu lēmumu par līguma laušanu ar ēdināšanas uzņēmumu "Baltic Restaurants Latvia", Siguldas novada pašvaldība ir lūgusi SPKC sniegt kompetentu viedokli par šiga toksīnu producējošās baktērijas "E.coli" infekciju cēloni, kā arī vērsusies ar iesniegumu Valsts policijā.

Līdz šim veikto analīžu rezultāti liecina, ka šiga toksīnu producējošā baktērija "E.coli" nav atrasta nevienas Siguldas izglītības iestādes ēdināšanas blokā, tai skaitā arī tur strādājošajiem darbiniekiem. Kamēr pašvaldībai nav citas informācijas, nevar uzskatīt, ka darbinieki ir šīs konkrētās infekcijas izraisītāji, sacīja Brikmane.

Viņa norādīja, ka bakteriālo izmeklējumu analīzes liecina par konkrēto darbinieku higiēnas problēmām.

Pašvaldība nav saņēmusi no atbildīgajām institūcijām informāciju, ka darbinieku higiēnas problēmas ir veicinājušas slimību izplatīšanos izglītības iestādēs. Pašvaldība atbalsta Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) aktīvu rīcību, veicot arī šādus izmeklējumus Siguldas novadā un citās Latvijas izglītības iestādēs.

Arī Olaines novada pašvaldībai noslēgs līgums ar "Baltic Restaurants Latvia", kas nodrošina ēdināšanu vidusskolās. Pašvaldības izpilddirektors Ģirts Batrags aģentūrai LETA pauda, ka pašlaik pašvaldībai nav oficiālas informācijas par ēdinātāja pārkāpumiem, un netiek domāts par līguma laušanu. Viņš arī klāstīja, ka ikdienā uzņēmuma darbību kontrolē attiecīgās institūcijas, un sadarbība līdz šim bijusi laba.

"Mums ikdienā ir svarīgi, lai apmierināti būtu skolēni un skolu vadība," piebilda Batrags.

Jau ziņots, ka PVD veikto analīžu rezultāti atklājuši, ka ēdinātājs "Baltic Restaurants Latvia" nav ievērojis personīgās higiēnas prasības un pieļāvis pārkāpumus tīrīšanas un dezinfekcijas pasākumu veikšanā Siguldas pirmsskolas izglītības iestādēs "Ieviņa" un "Saulīte".

PVD informēja, ka piektdien saņemtajos nomazgājumu laboratorisko izmeklējumu rezultātos, kas ņemti no pirmsskolas izglītības iestāžu "Ieviņa" un "Saulīte" pavāru rokām pēc to dezinficēšanas, ir konstatēta zeltainā stafilokoka klātbūtne, savukārt divos nomazgājumu paraugos, kas ņemti no mazgāta un dezinficēta aprīkojuma virsmām pirmsskolas izglītības iestādē "Saulīte" un Siguldas 1.pamatskolā, lai izmeklētu tos uz higiēnas kritērijiem, konstatēta zarnu nūjiņu baktērijas klātbūtne.

PVD Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Meistere aģentūrai LETA sacīja, ka PVD lems par piemērojamo sodu "Baltic Restaurants Latvia" saistībā ar konstatētajiem pārkāpumiem, noslēdzoties pārbaudēm.

Vienlaikus dienestā informē, ka visi pārējie šobrīd saņemtie nomazgājumu un pārtikas produktu analīžu rezultāti ir negatīvi. Ir izmeklēti 80 paraugi no laboratoriskajai izmeklēšanai uz verotoksigēno "E.Coli" nosūtītajiem 177 nomazgājumiem un tie ir negatīvi - baktērija nav konstatēta. Uz šīs pašas baktērijas klātbūtni nosūtīti arī 28 pārtikas produktu paraugi, no kuriem 11 jau ir izmeklēti un tie ir negatīvi - baktērija nav konstatēta.

Laboratoriskajai izmeklēšanai uz higiēnas kritērijiem nosūtīti 20 nomazgājumu. Visi ir izmeklēti un četros paraugos konstatēti iepriekš minētie - stafilokoks un zarnu nūjiņa, bet pārējie 16 izmeklētie paraugi ir negatīvi.

Laboratoriskajai izmeklēšanai uz tīrīšanas un dezinfekcijas efektivitāti nosūtīti 50 nomazgājumi, no kuriem izmeklēti ir 17 un visi ir negatīvi.

Tāpat PVD saņēmis SIA "Jelgavas augļi" dārzeņu apstrādes cehā ņemto nomazgājumu laboratorisko izmeklējumu rezultātus, kā arī divu pārtikas produktu paraugu analīžu rezultātus. Tie visi ir negatīvi un neuzrāda verotoksigēnās "E.Coli" klātbūtni. Taču vēl tiek gaidīti četru pārtikas produktu paraugu laboratorisko izmeklējumu rezultāti. Ja arī tie būs negatīvi, uzņēmums, pēc neatbilstību novēršanas, varēs atsākt dārzeņu apstrādes ceha darbu.

Jau ziņots, ka atbilstoši SPKC jaunākajiem datiem, līdz 20.septembrim salmoneloze laboratoriski apstiprināta deviņiem, bet šiga toksīnu veidojošās zarnu nūjiņas izraisītā infekcija jeb STEC - pieciem bērniem no Siguldas novada.

Līdz ar to kopējais epidemioloģiskās izmeklēšanas laikā atklāto cilvēku skaits ar zarnu infekcijas slimību simptomiem ir 40, tostarp 36 bērni un četri pirmsskolas izglītības iestāžu darbinieki piecās Siguldas pirmsskolas izglītības iestādēs, kurās ēdinātājs ir "Baltic Restaurants Latvia". Šajā skaitā iekļauti cilvēki, kuriem jau laboratoriski apstiprināta salmoneloze vai STEC infekcija. Atbildīgās iestādes aizvien turpina meklēt zarnu infekcijas izplatības cēloni. 

Otrdien, 17.septembrī, tapa zināms, ka PVD nopietnu higiēnas prasību pārkāpumu dēļ apturējis SIA "Jelgavas augļi" dārzeņu apstrādes ceha darbību. Uzņēmums piegādāja produktus arī "Baltic Restaurants Latvia", tostarp Siguldai.

Valsts policija 17.septembrī sākusi kriminālprocesu par bērnu saslimšanas gadījumiem Siguldas bērnudārzos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu