ZM plāno pārbaudīt ēdināšanas pakalpojumu sniedzējus visās pirmskolas izglītības iestādēs Latvijā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Pārtikas un veterinārais dienests.
Pārtikas un veterinārais dienests. Foto: Zane Bitere/LETA

Zemkopības ministrijai (ZM) plāno ēdināšanas pakalpojumu sniedzēju pārbaudes visās pirmskolas izglītības iestādēs Latvijā, informēja ZM, komentējot rīcību saistībā ar premjera Krišjāņa Kariņa (JV) uzdevumu veikt pārbaudes par iespējamiem pārtikas aprites pārkāpumiem Latvijas bērnudārzos.

ZM Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Dagnija Muceniece aģentūrai LETA sacīja, ka ZM, atbilstoši Ministru prezidenta rezolūcijai, ir sagatavojusi un iesniegusi valdībai informatīvo ziņojumu par plānotajām un veicamajām ārpuskārtas pirmsskolas iestāžu inspekcijām. Ziņojumā norādīta arī informācija par pārbaužu īstenošanai nepieciešamo finansējumu - 51 989 eiro, lai īsos termiņos teju vienlaikus veiktu ēdināšanas pakalpojumu sniedzēju pārbaudes visās Latvijas pirmskolas izglītības iestādēs. 

ZM par pārbaužu rezultātiem ziņos valdībai līdz 20.novembrim.

Jau ziņots, ka Kariņš ir uzdevis vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministram Jurim Pūcem (AP) un zemkopības ministram Kasparam Gerhardam (VL-TB/LNNK) veikt pārbaudes par iespējamiem pārtikas aprites pārkāpumiem Latvijas bērnudārzos.

"Ņemot vērā nesen atklātos pārkāpumus ēdināšanas pakalpojuma sniegšanā pirmsskolas izglītības iestādēs, lūdzu veikt pārbaudi vai tamlīdzīgi pārkāpumi nav konstatējami arī citās Latvijas pirmsskolas izglītības iestādēs," rezolūcijā atbildīgajiem ministriem norādījis Kariņš.

Premjers par pārbaudes rezultātiem lūdz informēt līdz šī gada 20.novembrim, kā arī sniegt priekšlikumus nepilnību novēršanai.

Tāpat vēstīts, ka Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) veikto analīžu rezultāti atklājuši, ka ēdinātājs "Baltic Restaurants Latvia" nav ievērojis personīgās higiēnas prasības un pieļāvis pārkāpumus tīrīšanas un dezinfekcijas pasākumu veikšanā Siguldas pirmsskolas izglītības iestādēs "Ieviņa" un "Saulīte".

PVD informēja, ka piektdien saņemtajos nomazgājumu laboratorisko izmeklējumu rezultātos, kas ņemti no pirmsskolas izglītības iestāžu "Ieviņa" un "Saulīte" pavāru rokām pēc to dezinficēšanas, ir konstatēta zeltainā stafilokoka klātbūtne, savukārt divos nomazgājumu paraugos, kas ņemti no mazgāta un dezinficēta aprīkojuma virsmām pirmsskolas izglītības iestādē "Saulīte" un Siguldas 1.pamatskolā, lai izmeklētu tos uz higiēnas kritērijiem, konstatēta zarnu nūjiņu baktērijas klātbūtne.

Vienlaikus dienestā informē, ka visi pārējie šobrīd saņemtie nomazgājumu un pārtikas produktu analīžu rezultāti ir negatīvi. Ir izmeklēti 80 paraugi no laboratoriskajai izmeklēšanai uz verotoksigēno "E.Coli" nosūtītajiem 177 nomazgājumiem un tie ir negatīvi - baktērija nav konstatēta. Uz šīs pašas baktērijas klātbūtni nosūtīti arī 28 pārtikas produktu paraugi, no kuriem 11 jau ir izmeklēti un tie ir negatīvi - baktērija nav konstatēta.

Laboratoriskajai izmeklēšanai uz higiēnas kritērijiem nosūtīti 20 nomazgājumu. Visi ir izmeklēti un četros paraugos konstatēti iepriekš minētie - stafilokoks un zarnu nūjiņa, bet pārējie 16 izmeklētie paraugi ir negatīvi.

Laboratoriskajai izmeklēšanai uz tīrīšanas un dezinfekcijas efektivitāti nosūtīti 50 nomazgājumi, no kuriem izmeklēti ir 17 un visi ir negatīvi.

Tāpat PVD saņēmis SIA "Jelgavas augļi" dārzeņu apstrādes cehā ņemto nomazgājumu laboratorisko izmeklējumu rezultātus, kā arī divu pārtikas produktu paraugu analīžu rezultātus. Tie visi ir negatīvi un neuzrāda verotoksigēnās "E.Coli" klātbūtni. Taču vēl tiek gaidīti četru pārtikas produktu paraugu laboratorisko izmeklējumu rezultāti. Ja arī tie būs negatīvi, uzņēmums, pēc neatbilstību novēršanas, varēs atsākt dārzeņu apstrādes ceha darbu.

Jau ziņots, ka atbilstoši SPKC jaunākajiem datiem, līdz 20.septembrim salmoneloze laboratoriski apstiprināta deviņiem, bet šiga toksīnu veidojošās zarnu nūjiņas izraisītā infekcija jeb STEC - pieciem bērniem no Siguldas novada. Līdz ar to kopējais epidemioloģiskās izmeklēšanas laikā atklāto cilvēku skaits ar zarnu infekcijas slimību simptomiem ir 40, tostarp 36 bērni un četri pirmsskolas izglītības iestāžu darbinieki piecās Siguldas pirmsskolas izglītības iestādēs, kurās ēdinātājs ir "Baltic Restaurants Latvia". Šajā skaitā iekļauti cilvēki, kuriem jau laboratoriski apstiprināta salmoneloze vai STEC infekcija.

Otrdien, 17.septembrī, tapa zināms, ka PVD nopietnu higiēnas prasību pārkāpumu dēļ apturējis SIA "Jelgavas augļi" dārzeņu apstrādes ceha darbību. Uzņēmums piegādāja produktus arī "Baltic Restaurants Latvia", tostarp Siguldai.

Valsts policija 17.septembrī sākusi kriminālprocesu par bērnu saslimšanas gadījumiem Siguldas bērnudārzos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu