Idlibā protestē pret ANO nespēju vienoties pa pamiera rezolūciju

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Turcijas bruņotie spēki Idlibas provincē Sīrijā.
Turcijas bruņotie spēki Idlibas provincē Sīrijā. Foto: AFP/SCANPIX

Sīrijā Idlibas provincē piektdien simtiem cilvēku izgāja ielās, protestējot pret ANO Drošības padomes nespēju pieņemt rezolūciju par pamieru.

Pret nemierniekiem Idlibā, kas ir pēdējais lielais bruņotās opozīcijas bastions, Sīrijas valdības karaspēks ar Krievijas atbalstu kopš aprīļa izvērsis militāru ofensīvu.

Nemiernieku apvidus Idlibā pārvalda alianse "Hayat Tahrir al-Sham", kurā noteicošā loma ir bijušajam starptautiskās teroristu organizācijas "Al Qaeda" Sīrijas atzaram.

ANO Drošības padome ceturtdien balsoja par diviem rezolūcijas projektiem. Pirmajā galvenā uzmanība bija pievērsta humānajai situācijai, un to bija ierosinājušas Vācija, Beļģija un Kuveita, un tai bija ASV atbalsts. Otru bija ierosinājušas Krievija un Ķīna.

Pirmajam rezolūcijas variantam Krievija un Ķīna uzlika veto, jo tajā nav bijis paredzēts, ka pamiers neattieksies uz militārajām operācijām pret "teroristiem".

Idlibas iedzīvotāji piektdien pauda pauda sašutumu par strupceļu ANO Drošības padomē.

"Jūsu klusēšana nogalina mūsu cilvēkus katru dienu," lasāms protestētāju plakātos.

"Jūsu nespēja pieņemt rezolūciju uz likmes liek trīs miljonu cilvēku dzīvības," teikts citā.

Karā Sīrijā gājuši bojā vairāk nekā 370 000 civiliedzīvotāju, bet miljoniem cilvēku pametuši mājas, lai dotos uz citām vietām valstī vai ārvalstīs. Karš sākās, kad valdība mēģināja apspiest pret to vērstos protestus.

Pakāpeniski konflikts sadrumstalojās daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem. Ar atbalstu atšķirīgiem grupējumiem iesaistījušās arī vairākas ārvalstis.

Prezidenta Bašara al Asada valdība pēc vairākām uzvarām pret mērenajiem un radikālajiem nemierniekiem, ko tai izdevies izcīnīt kopš 2015.gada ar Krievijas atbalstu, šobrīd kontrolē 60% Sīrijas teritorijas.

Liela Idlibas teritorijas daļa atrodas "Al Qaeda" bijušā Sīrijas atzara kontrolē, bet kurdu spēki kontrolē ar naftas resursiem bagātos Sīrijas ziemeļaustrumus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu