Jemenas nemiernieki plāno apturēt uzbrukumus Saūda Arābijai

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Jemenas šiītu nemiernieki hutieši piektdien negaidīti paziņoja, ka viņi plāno apturēt visus uzbrukumus Saūda Arābijai, kas ir daļa no miera iniciatīvas Jemenas bruņotā konflikta izbeigšanai.

Hutieši nāca klajā ar šo paziņojumu pēc pagājušajā nedēļas nogalē notikušajiem dronu triecieniem Saūda Arābijas naftas rūpniecības objektiem, kas izraisīja šīs valsts naftas ieguves apjoma samazināšanos uz pusi un radīja šoka viļņus energoresursu tirgos.

Irānas atbalstītie hutieši uzņēmās atbildību par šiem uzbrukumiem, bet Saūda Arābijas sabiedrotā ASV nosodīja tos kā "kara aktu", vainoja tajos Irānu un paziņoja par jaunām sankcijām pret Irānu.

Hutiešu augstākās politiskās padomes vadītājs Mehdi al Mašats savā runā, atzīmējot Jemenas galvaspilsētas Sanas ieņemšanas piekto gadskārtu, paziņoja par "visu uzbrukumu apturēšanu pret Saūda Arābijas teritoriju".

Viņš piebilda, ka cer uz to, ka "uz šo žestu ar vēl stingrāku žestu atbildēs" Saūda Arābija. "Kara turpināšana nav neviena interesēs," teica Mašats.

Viņš sacīja, ka hutiešu miera iniciatīvas mērķis ir "nest mieru caur nopietnām sarunām, lai sasniegtu visaptverošu nacionālu izlīgumu, no kura neviens nav izslēgts".

Mašats piebilda, ka svarīgs mērķis ir "saglabāt jemeniešu asinis un panākt vispārēju amnestiju". 

Plāns aicina nemierniekus "apturēt visus uzbrukumus Saūda Arābijas teritorijai ar droniem, ballistiskajām raķetēm un citiem līdzekļiem", sacīja hutiešu augstākās politiskās padomes vadītājs.

Viņš arī aicināja atkalatvērt Sanas starptautisko lidostu un atvērt pieeju Sarkanās jūras Hudeidas ostai, kas ir svarīga preču importa un humānās palīdzības ievešanai. 

Hutieši cīnās pret Saūda Arābijas vadītu koalīciju, kas 2015.gadā iebruka Jemenā, lai atbalstītu tās starptautiski atzīto valdību cīņā pret nemierniekiem.  

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu