Irānas prezidents: Ārvalstu spēki apdraud drošību Persijas līcī

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Irānas prezidents Hasans Ruhani
Irānas prezidents Hasans Ruhani Foto: AFP/SCANPIX

Ārvalstu spēki apdraud drošību Persijas līcī, svētdien paziņojis Irānas prezidents Hasans Ruhani, norādot, ka Irāna tuvākajās dienās iesniegs ANO jaunu Persijas līča miera iniciatīvu.

Ruhani militārās parādes laikā brīdināja, ka ārvalstu spēki vienmēr atnesuši "sāpes un postu" un to klātbūtne Persijas līcī radīs problēmas gan Irānai, gan pasaules "enerģētikas drošībai".

Ārvalstu spēku izvietošanu Persijas līcī Ruhani nodēvēja par katastrofu un brīdināja tos turēties pa gabalu.

"Ja viņi ir patiesi, tad viņiem nevajadzētu padarīt mūsu reģionu par bruņošanās sacensību vietu (..). Jo tālāk jūs turēsieties no mūsu reģiona un mūsu valstīm, jo lielāka drošība te būs," paziņoja Ruhani.

Viņš sacīja, ka Irāna piedāvā draudzību reģiona valstīm un ir gatava pārraudzīt drošību Persijas līcī un Hormuza šaurumā.

Ruhani pavēstīja, ka Irāna ir gatava aizmirst kļūdas, ko pagātnē pieļāvušas kaimiņvalstis.

Prezidents arī paziņoja, ka Irāna iesniegs ANO jaunu Persijas līča miera iniciatīvu, bet plašāk nepaskaidroja.

Jau vēstīts, ka ASV gatavojas nosūtīt papildspēkus uz Persijas līča reģionu pēc Saūda Arābijas un Apvienoto Arābu Emirātu (AAE) lūguma, darot to pēc dronu triecieniem Saūda Arābijas naftas rūpniecības objektiem, kuros ASV vaino Irānu.

Irāna noliedz, ka būtu atbildīga par uzbrukumiem Saūda Arābijas naftas rūpniecības objektiem.

ASV un Irānas attiecības saasinājušās kopš ASV prezidents Donalds Tramps pagājušā gada maijā paziņoja, ka Vašingtona izstājas no 2015.gadā pasaules lielvaru noslēgtās kodolvienošanās ar Irānu un atjauno pēc šīs vienošanās noslēgšanas apturētās sankcijas. Arī Irāna kopš tā laika ir pakāpeniski atkāpusies no vienošanās nosacījumu ievērošanas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu