Kuģa īpašnieks: Irāna gatavojas atbrīvot "Stena Impero"

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Tankkuģis "Stena Impero"
Tankkuģis "Stena Impero" Foto: Ekrānuzņēmums no video

Tankkuģis "Stena Impero", ko Irānas Revolucionārā gvarde 19.jūlijā sagrāba Hormuza šaurumā, tiks atbrīvots, svētdien paziņojis kuģa īpašnieka, Zviedrijas kompānijas "Stena Bulk" izpilddirektors Ēriks Hanels.

"Mēs šorīt saņēmām informāciju, ka kuģis "Stena Impero" tuvākajās stundās tiks atbrīvots," intervijā Zviedrijas televīzijā SVT paziņoja Hanels.

"Mēs saprotam, ka pieņemts politisks lēmums kuģi atbrīvot," sacīja Hanels.

"Stena Bulk" preses pārstāve ziņu aģentūrai AFP apstiprināja izpilddirektora sacīto, bet norādīja, ka pagaidām kuģis vēl nav atbrīvots.

Kuģis tiek turēts pie Irānas ostas Banderabasā.

"Stena Impero", kam ir Lielbritānijas karogs, bija ceļā uz Saūda Arābiju, kad tika sagrābts. Uz kuģa atradās 23 apkalpes locekļi, tostarp viens Latvijas valstspiederīgais.

4.septembrī humānu apsvērumu dēļ Irāna atbrīvoja septiņus apkalpes locekļus, tostarp Latvijas valstspiederīgo.

"Stena Impero" sagrābšana 19.jūlijā notika dažas stundas pēc tam, kad Lielbritānijas aizjūras teritorijas Gibraltāra varasiestādes paziņoja, ka uz 30 dienām pagarinās Irānas tankkuģa "Grace 1" aizturēšanu. Kuģi britu jūras spēki bija aizturējuši pirms divām nedēļām aizdomās par Eiropas Savienības sankciju pret Sīriju pārkāpumu.

Irāna noliedza, ka "Stena Impero" sagrābšana ir atbilde par  "Grace 1" aizturēšanu.

Gibraltārs 18.augustā atbrīvoja "Grace 1", kas pārdēvēts par  "Adrian Darya 1", norādot, ka saņemtas rakstiskas garantijas no Irānas, ka tankkuģis nedosies uz valstīm, kam Eiropas Savienība (ES) piemērojusi sankcijas.

Taču Teherāna noliedza, ka būtu devusi šādas garantijas.

Tankkuģī atrodas divi miljoni barelu Irānas naftas. Domājams, ka tā nogādāta Sīrijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu