Dreiliņos atgriezies dedzinātājs, ko policija pirms gada nogādājusi psihiatriskajā slimnīcā (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānšāviņš

Aizvadītajā nedēļas nogalē Dreiliņos nakts vidū izcēlās ugunsgrēks. Dega daudzīvokļu mājas atkritumu stāvvads. Degšana un dūmi bija tik spēcīgi, ka daudzus iedzīvotājus varēja izglābt tikai pa logiem.

Šajā rajonā pēdējos gados līdzīgi ugunsgrēki notiek pat vairākas reizes mēnesī. Kā saka ugunsdzēsēji - biežāk nekā citviet Rīgā. Pirms gada policijai esot izdevies izskaitļot ļaunprātīgu dedzinātāju, kuram piespiests iziet ārstēšanās kursu psihiatriskajā slimnīcā. Tobrīd dedzināšanas gadījumi apsīkuši. Šogad dedzinātājs ir atgriezies, un līdz septembrim uguns Dreiliņos plosījusies jau 10 reizes. 

Divtūkstošo gadu sākumā galvaspilsētas domes uzņēmums “Rīgas pilsētbūvnieks” vairākos mikrorajonos uzbūvēja īres namus maznodrošinātajiem. Arī Dreiliņos. Šeit tapa bērnudārzs un vairākas deviņstāvu dzīvokļu mājas. Pilsētas vadība solīja drošu un sakārtotu vidi. Tomēr vairākus gadus Dreiliņu mikrorajonā nav ne mierīgi, ne droši. 

Pilsētbūvnieka apsaimniekotajos namos ar apbrīnojamu regularitāti izceļas ugunsgrēki. Pārsvarā deg atkritumu konteineri un stāvvadi virs tiem. Viena no bīstamākajām ugunsnelaimēm notika pagājušās nedēļas nogalē.

Ēvalda Valtera ielas septītajā namā ugunsdzēsēji ieradās 4:12 no rīta. Aculiecinieku filmētajos kadros redzami milzīgi dūmu mutuļi, kas gāžas pa ēkas logiem. Daudzi no mājas iedzīvotājiem dzīvokļu durvis lielā karstuma dēļ nav varējuši atvērt. Visā kāpņu telpā ugunsdzēsēji izsituši logu stiklus un atlauzuši bēniņus, lai novērstu pamatīgo sadūmojumu, kas pamazām sāka pārņemt arī dzīvokļus. 

Ar glābšanas maskām caur degošo kāpņutelpu izveda septiņus cilvēkus. Ar izbīdāmajām trepēm izglāba trīs, bet ar auto pacēlāju vēl septiņus. Ugunsdzēsēji ar liesmām un dūmiem, kas no atkritumu tvertnes mājas apakšā pa stāvvadu izlauzās līdz pat augšējiem stāviem, cīnījās 3 stundas. 

Nekā Personīga apkopotā informācija liecina, ka aizvadītās nedēļas ugunsgrēks Valtera ielas 7 namā ir tikai viens no daudziem, kas pēdējo gadu laikā piedzīvoti šajā Rīgas mikrorajonā. Vairākās ēkās Valtera un Dzilnas ielās ugunsnelaimes notikušas pat vairākas reizes mēnesī. Pagājušogad 16 gadījumi. Šogad līdz septembrim jau 10. Ja ugunsgrēku vietas iezīmē kartē, var redzēt, ka tās notiek vienuviet.

Pagājušā gada maijā divi ugunsgrēki izcēlušies uzreiz divās vietās. Kā redzams iedzīvotāju filmētajos kadros, arī šogad pavasarī un vasarā vairākas reizes dzīvokļu ēkas plosījušas liesmas un melnos dūmus varēts redzēt pat no citiem Rīgas rajoniem. Ugunsdzēsēju vadība Nekā personīga apstiprina - notiekošais Dreiliņos īpaši izceļas uz pārējās Rīgas fona. 

Vietējie stāsta, ka klīstot baumas par kādu dedzinātāju, kas nakts laikā tīšām pielaiž uguni miskastēm. Reiz degusi arī automašīna. Policija un apsaimniekotāji neko nedarot un dedzinātāju, kas nu jau apdraud iedzīvotāju dzīvības, noķert nevarot. 

Teikas policijas iecirkņa priekšnieks atklāj, ka pirms gada policijai tomēr izdevies izskaitļot un aizturēt personu, kura varētu būt vainojama tīšā ugunsgrēka izdarīšanā. Tomēr viņa šobrīd atkal esot brīvībā. Un visticamāk dedzinātājs ir atgriezies Dreiliņos. Pirms diviem gadiem bijušas aizdomas par vēl vienu dedzinātāju, bet viņu atrast tā arī nav izdevies.  

Rīgas domē par degšanām Dreiliņos nav dzirdēts. Šāda informācija neesot nonākusi ne Mājokļu departamentā, ne atbildīgajā domes komitejā, ne arī pie Rīgas domes priekšsēdētāja. 

Vietējie stāsta, ka pirms vairākiem gadiem Dreiliņos dežūrējis pašvaldības policists. Tad bijis salīdzinoši mierīgi. Šobrīd reizēm iebraucot tikai patruļekipāžas. Diennakts tumšajā laikā esot bail iziet uz ielas, jo tuvējā apkārtnē bieži notiekot laupīšanas, kaušanās un iedzeršana. Novērošanas kameras te it kā esot, bet tās uzstādītas pirms vairāk nekā 10 gadiem, ir tehniski novecojušas. Un kā apliecina Valsts policijā - nevienā no izmeklētajām dedzināšanas epizodēm videomateriālus nav izdevies iegūt, jo ugunsnelaimju vietas kameras nav redzējušas.

Pašvaldības policijas pārstāvis Toms Sadovskis Nekā personīga gan neapstiprina Rīgas pilsētbūvnieka teikto, ka municipāļi tiešsaistē varētu redzēt Dreiliņu mikrorajona novērošanas kameru video. Šie materiāli paliekot tikai Pilsētbūvnieka serveru uzturētāju rīcībā. Kā sistēmu uzlabot - ar policistiem Dreiliņu apsaimniekotāji neesot konsultējušies.

Iepirkumu uzraudzības biroja datu bāzē redzams, ka Rīgas pilsētbūvnieks videonovērošanas sistēmas uzturēšanu pērk no firmas “Baltic Builder Group”. Pēdējo četru gadu laikā notikuši 3 iepirkumi par kopīgo summu 118 411 eiro. Pēdējais līgums slēgts šogad martā. Šī pati firma par 350 tūkstošiem eiro pirms gada tika pie līguma apkalpot Rīgas domes Informācijas tehnoloģiju centra videonovērošanas sistēmas. Kopā Rīgas domes struktūras pēdējos gados šai firmai par video novērošanas sistēmu uzturēšanu samaksājusi vairāk nekā pusmiljonu eiro ( 632 000 eiro).

Rīgas pilsētbūvnieks aprēķinājis, ka pagājušās nedēļas ugunsgrēks radījis vairākus tūkstošus eiro zaudējumu. Uzņēmums cer, ka tos segs ēkas apdrošinātājs. Vēl šogad Dreiliņos izbūvēšot atkritumu novietnes un stāvvadus slēgs. Līdz gada beigām dzīvokļos ievietos dūmu detektorus, kas vēl nav izdarīts.

Rīgas pilsētbūvnieka pārraugs domē ir jaunieceltā Oļega Burova vietniece no Saskaņas  Anna Vladova. Nekā personīga zināms, ka Saskaņas pārstāvji jau interesējušies vai uzņēmumā ir kāda brīva vakance iespējams ar partiju saistītiem cilvēkiem vai viņu radiniekiem. 

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu