"Swedbank" pievienojas ANO Vides programmas Finanšu iniciatīvai

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

"Swedbank" ir viena no 130 bankām visā pasaulē, kas 23.septembrī ANO Ģenerālās asamblejas ietvaros parakstīs ANO Vides programmas Finanšu iniciatīvu (UNEP FI). Šis nolīgums uzsver banku lomu pasaules centienos pāriet uz ilgtspējīgu ekonomiku ar zemu oglekļa emisijas līmeni, portāls TVNET uzzināja bankā.

Iniciatīvas principi attiecināmi gan uz vides resursu patēriņu no banku puses, bet vēl lielākā mērā uz banku sniegto pakalpojumu spēju sekmēt zaļu dzīvesveidu sabiedrībā un pozitīvas pārmaiņas ekonomikā.

Abas jomas jau šodien ir "Swedbank" dienaskārtībā, dalība Finanšu iniciatīvā būs stimuls straujāk attīstīt jaunus risinājumus un atbalsta instruments biznesa stratēģiju pilnveidošanai.

Vairākas "Swedbank" iniciatīvas Latvijā ir vērstas uz mērķi uzņēmumā ik gadu mazināt elektrības un apkures radīto enerģijas patēriņu, sasniegt 100% zaļās enerģijas īpatsvaru, mazināt atkritumu apjomu un nodrošināt visa veida atkritumu šķirošanu visos birojos, kontrolēt ūdens patēriņu un mazināt komandējumu pārlidojumu radīto CO2 izmešu daudzumu. Līdzvērtīgu savas ietekmes apzināšanos mēs sagaidām arī no saviem piegādātājiem. Rezultāts šīm aktivitātēm "Swedbank" grupas mērogā ir ļāvis samazināt CO2 emisiju apjomu par 50%, salīdzinot 2010. un 2017.gadu, savukārt 2022. gada sniegums tiek sagaidīts par vēl 20% samazinātā apjomā.

No banku finansējuma pieejamības ir atkarīga zemu CO2 izmešu ekonomikas attīstība, labs piemērs Latvijā ir daudzīvokļu māju renovācijas un siltināšanas projekti, kur pēcrenovācijas siltuma ietaupījums var sasniegt pat 60%. Šīs jomas "Swedbank" darījumu portfelī ir 370 projekti par kopējo summu gandrīz 34 miljoni eiro.

Izdevīgs piedāvājums spēj sekmēt klientu izvēles par labu zaļam dzīvesveidam. Piemēram, ar nolūku palielināt videi nekaitīgāku transportlīdzekļu pieejamību un aktualizēt dabai draudzīgāku auto tēmu sabiedrībā, "Swedbank" visā Baltijā šovasar uzsāka Ilgtspējīga līzinga iniciatīvu. Kā noskaidrots bankas veiktā pētījumā, vairums cilvēku Latvijā atturas no ekoloģiski nekaitīga auto iegādes galvenokārt to augstās cenas dēļ. Jaunais piedāvājums gan privātpersonām, gan uzņēmumiem ar izdevīgākiem nosacījumiem ļāvis iegādāties vairāk kā 140 jaunus zemu oglekļa emisiju transportlīdzekļus.

No šī gada vasaras "Swedbank" Latvijā ir pakāpeniski uzsākusi piemērot ilgtspējas principus visiem pensiju 2. un 3.līmeņa plāniem. Tas nozīmē, ka turpmāk stingrāk tiks vērtēti ieguldījumu vides, sociālie un korporatīvās pārvaldības aspekti. Piemēram, vai ieguldījumi veicina apkārtējās vides saudzēšanu, cilvēktiesību un darba ņēmēju tiesību ievērošanu, nodrošina iespējami augstu uzņēmējdarbības ētiku un citus ilgtspējas principus.

"Swedbank" grupas mēroga pieeja klimata jautājumu risināšanai ietver arī atturēšanos no investīcijām vai finansējuma piešķiršanas ogļu ieguves uzņēmumiem, kam šie ienākumi pārsniedz noteiktu slieksni no ieņēmumiem, savukārt visiem par 800 tūkstošiem eiro lielākiem uzņēmumu kredītprojektiem mēs izvērtējam klimata riskus un klienta darbu ar tiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu