Trīs no Sabiles (1)

Jānis Žilde
, Galvenā redaktora vietnieks
CopyDraugiem X Whatsapp
"Pienvedēja piedzīvojumi"
"Pienvedēja piedzīvojumi" Foto: Linda Leen

“Kā dārzs, kas lietu gaida,” skan pirmie izdziedātie vārdi Sabiles roka trijotnes “Pienvedēja piedzīvojumi” jaunākā albuma ievadošajā dziesmā. “Uz zemes vairs nav sāpju, es bēdām pāri kāpju,” dzied solists un basģitārists Māris Žigats (48), un dziesmas piedziedājumā pacilāti uzsver: “Hei, viss ir kārtībā!”

Pienvedēja piedzīvojumi “Nelaiks”

Nebūtu īsti godīgi apgalvot, ka pēdējos gados “pienvedēju dārzs” bija noilgojies pēc lietus, jo grupa pietiekami aktīvi uzstājās, piedalījās festivālos, taču jaunrades ziņā neliela krīze trio darbībā tomēr bija vērojama. Kopš 2007. gada albuma “Rīga ir gatava” grupa bija izdevusi vien piecas jaunas dziesmas, kas iekļautas dubultdiskā “Tā mēs dzīvojam” (2014). Bundzinieks Pēteris Lunde bija aktīvi iesaistījies citās grupās – “Laika suns”, “The Sound Poets”, ģitārists Aldis Lunde aizņemts ikdienas darbos, savukārt Māris pēc paša dibinātās radiostacijas “Radio 101” izputēšanas piedzīvoja pietiekami dziļu krīzi personiskajā dzīvē. Taču tagad viss ir kārtībā, un par to liecina arī “Nelaiks” – albums, kam dots tāds pats nosaukums kā 1995. gadā pašu spēkiem izdotajai demo kasetei.

Šogad grupa ar šo askētiski noformēto, spilgti sarkano disku, topošo dokumentālo filmu un grāmatu, un vairākiem koncertiem, atzīmē savas darbības 25 gadu jubileju, tāpēc pavisam likumsakarīgi, ka ierakstā iestrādātas vairākas atsauces uz pagātni. “Mēs esam vienīgā grupa no Sabiles,” albuma prezentācijā Rīgas rokkafejnīcā jokoja Žigats. Šis tiešām ir unikāls fakts – tā dēvētā simtā kilometra mazpilsēta, pateicoties “pienvedējiem”, viņu aktivitātēm – pilsētā izveidots mūzikas klubs, noorganizēts festivāls “Zem tilta”, galu galā viņu pašu skaļās ģitāras no kultūras nama mēģinājumu telpas mazajām lūkām pieskandināja visu pilsētu, - izmainīja Sabiles seju.

Šī nelielā Kurzemes pilsētiņa pie Abavas uz īsu brīdi deviņdesmito gadu vidū kļuva par tādu kā patvērumu, drošu pieturas punktu citādi domājošajiem jauniešiem gan no Liepājas, Kuldīgas, gan arī no Rīgas.

Arī šodien grupa nav aizmirsusi no kurienes nāk, un neslēpj, ka tieši bērnība un jaunības gadi mazpilsētā pagājušā gadsimta izskaņā, laikā, kad pajukusi padomju gadu kārtība, iestājušies juku laiki ar visām no tā izrietošajām sekām – nabadzību, alkoholismu, bailēm, ir bijis labs rūdījums, un vēl aizvien kalpo kā iedvesmas avots jaunai mūzikai.

Pienvedēja piedzīvojumi "Nelaiks"
Pienvedēja piedzīvojumi "Nelaiks" Foto: publicitātes

Albumā jaunās skaņās pārveidotas trīs jau agrāk izdotas dziesmas. Apcerīgais skaņdarbs “Vienīgā doma” reiz pirmajā demo kasetē “Gumijas līme” (1994) saucās “Kurtam” – dziesma savulaik veltīta grandžroka grupas “Nirvana” līderim Kurtam Kobeinam, kurš 1994. gadā labprātīgi nokārtoja rēķinus ar dzīvi. Jaunajā versijā dziesma ieguvusi viegli gotisku, “The Cure” astoņdesmito gadu beigu skanējumu.

         Priekšā ceļš, kas kļuvis īsts,

          Ātri ejot neaizmirsts,

          Izturēt līdz pēdējiem soļiem

          Savu “es”, līdz izdzisīs! (“Kurtam”, Māris Žigats)

Vēl no agrīnā posma platē iekļauta dziesma “Pacelties” un titulskaņdarbs “Nelaiks”.

Lielākais pārsteigums grupas faniem, visticamāk, ir jauno dziesmu aranžējumi, proti, albumā ļoti plaši izmantoti dažādi sintezatori, kas veido atsauces gan uz 80. gadu sintpopu, gan 90. gadu eirodensu (eurodance).

Jau ievadošā dziesma “Viss kārtībā” viegli koķetē ar  deju mūziku. “Nedaudz dauzījāmies ar tā laika diskotēku mūziku, bija tāda grupa "2 Unlimited", kas 1994. gadā skanēja visās Sabiles ballītēs," komentē Pēteris. Tieši Pēcis ir jaunā albuma skanējuma galvenais arhitekts – visas dziesmas sākotnēji tapušas viņa improvizētajā Siguldas mājas studijā, un tikai vēlāk savas partijas pievienojis Aldis un Māris. Tas viss apstrādāts un salikts kopā ar skaņu inženieri Gati Zaķi. “Mēs ar Aldi darījām to, ko mums lika,” ieraksta procesu ar humoru komentē Žigats.

Interesanti, ka pašam Mārim elektroniskā mūzika nemaz nav sveša – kopā ar klasesbiedru Kasparu Rolšteinu 80. gadu beigās viņš bija izveidojis “Sabiles atbildi Dzeltenajiem pastniekiem” – duetu “Pavisam nezināma laboratorija”, kas muzikāli pamatā balstījās uz bungmašīnas un sintezatora skaņām un ar vienu videoklipu pat nonāca līdz lielajai Latvijas televīzijai.

Divas dziesmas šajā albumā Pēteris arī pats iedziedājis – dejisko “Ejam mājās” (“Nevaru vairs izturēt, esmu vecs – gribu mājās”) un “Notici” – emocionālu, juteklisku kompozīciju – vienu no albuma virsotnēm.

Vairākas 80. gadu sintpopa atsauces puslīdz organiski iederas grupas jaunajā skaņas ainavā, bet atsevišķi elektroniskie elementi liek tomēr nedaudz saraukt pieri. Viens no dīvainākajiem skaņdarbiem albumā ir “Apsegties”, kurā iestrādāti tādi tembri, kas drīzāk būtu raksturīgi industriālajam rokam. Arī kompozīcijā “Steigā” tīrā klavieru skaņa kombinācijā ar uz priekšu nesošo steidzīgo ritmu, rada nelielu melomānisku apjukumu, taču kopumā šāds smagnēji elektronisks skanējums ir attaisnojams – tas sasaucas ar “pienvedēju” autoritāti Biliju Korganu (“The Smashing Pumpkins”) un viņa eksperimentiem šajā laukā un pašu albuma nosaukumu. Lai mums visiem labs nelaiks!

Koncerts jaunajā koncertzālē "Hanzas perons" jau 4. oktobrī. Biļetes šeit.

Noklausies. Pienvedēja piedzīvojumi "Nelaiks.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu